Η... ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΤΙΜΠΕΙΤ Ή ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική Μητσοτάκη - Κασσελάκη για το πόθεν έσχες στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

Μετωπική Μητσοτάκη - Κασσελάκη για το πόθεν έσχες στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

Μητσοτάκης και Κασσελάκης λίγο πριν την κάλπη των Ευρωεκλογών

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI/INTIME

Βήμα - βήμα προς την κορύφωσή της οδεύει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και αν ο πρόωρος «καύσωνας» δοκίμασε τους πολίτες με τα 40άρια, το ίδιο υψηλά παραμένει θερμόμετρο και στο πολιτικό σκηνικό ανάμεσα σε υποψηφίους και κόμματα.

Γιατί μπορεί το μεγάλο «στοίχημα» να είναι αυτό της συμμετοχής στις κάλπες, όμως, η ατζέντα έχει ξεφύγει από θέματα όπως αυτό της οικονομίας - ακρίβειας, που θα έπρεπε να απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την εκπροσώπησή τους στην Ευρώπη.

Έτσι για μια ακόμη ημέρα, το μεγάλο θέμα που απασχολεί είναι το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση του excel που ο ίδιος παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, να παραδέχεται σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι υπέπεσε «σε μια παρατυπία, χωρίς όμως αυτή να επηρεάζει τους Έλληνες πολίτες και να υπάρχει κάτι το μεμπτό».

«Παραδέχομαι την παρατυπία μου, αλλά»

Μετά το ντόρο που προκλήθηκε από την χθεσινή παρουσίαση του Excel γύρω από τα στοιχεία του πόθεν έσχες του, ο Στέφανος Κασσελάκης, σήμερα παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για «διαφάνεια» έχοντας παρουσιάσει την περιουσιακή του κατάσταση για το έτος 2023 και παραδέχτηκε ότι υπέπεσε σε μία παρατυπία.

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει και τη δική του περιουσιακή κατάσταση εστιάζοντας στο ύψος του δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας και τις ρυθμίσεις που «τρέχουν» από το κυβερνών κόμμα.

«Να μάθει ο λαός τι ρύθμιση έχει αυτό το κόμμα. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται από την κυβέρνηση τέτοιο μεγάλο θέμα και οι ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας να μην είναι δημόσιες», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε πως η συμμετοχή του σε αλλοδαπή εταιρεία αφού εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μια παρατυπία» αλλά «δεν επηρέασε κανένα στην Ελλάδα, δεν έχει τίποτα μεμπτό».

«Έχουμε θέμα με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος σε αυτή την χώρα» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και έκανε λόγο για «μαύρο χρήμα στην πολιτική».

«Το σάπιο σύστημα ξέχασε να ακούει το λαό»

Το βράδυ, μιλώντας από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε «...αν η ΝΔ αποκτήσει ισχυρό αντίπαλο την Κυριακή, πολλά αλλάζουν»: «Όταν σε χτυπάνε ανελέητα, καθημερινά, οι άρχοντες ενός σάπιου συστήματος, αυτός εδώ είναι ο λόγος που τα αντέχεις όλα: Η επαφή μαζί σας, η αγκαλιά με τον άνθρωπο, το να σκύβεις και να ακούς τον πολίτη. Γιατί αυτό συνέβη με τους επαγγελματίες πολιτικούς της χώρας: Ξέχασαν να ακούν. Ξέχασαν να ακούν τον μόνο που έχουν υποχρέωση να ακούν. Τον ελληνικό λαό» είπε στην ομιλία του στην Πλατεία του Αγίου Τίτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ζήτημα τιμής για τον δημοκρατικό λαό της Κρήτης να επιστρέψει το νησί μας στα δημοκρατικά του χρώματα», πρόσθεσε ο Κασσελάκης αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς, όπως τόνισε του νησιού με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ψεύδεται χυδαία και ασύστολα»

Το βράδυ η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε μία ακόμη απάντηση σε αυτό το πινγκ - πονγκ με τον Στέφανο Κασσελάκη και μέσω ανακοίνωσης ανέφερε ότι η συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ήταν βασισμένη σε ψέματα: «Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει τις συνεντεύξεις-Τιτανικούς και το μπαράζ νέων ψεμάτων», ανέφερε αρχικά το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: «Απόψε είπε ότι περιμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλει κανονικό πόθεν έσχες, ενώ μπορεί κάλλιστα να υποβάλει αρχική δήλωση πόθεν έσχες και μέσω της υπάρχουσας εφαρμογής που λειτουργεί κανονικά. Κανείς δεν τον εμποδίζει! Ψεύδεται χυδαία και ασύστολα όταν χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για μη υποβολή πόθεν έσχες το ότι δεν λειτουργεί ακόμα η νέα πλατφόρμα».

Η... κολοκυθιά με την πλατφόρμα

Μάλιστα, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανάρτησής του στα social media είχε προκαλέσει ξανά τον πρωθυπουργό «...να ανοίξει τώρα την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να πάμε αύριο να καταθέσουμε τα πόθεν έσχες μας για το 2023.

Η κυβέρνηση συνέχισε το δικό της «πρέσινγκ» με αφορμή το έγγραφο που δεν ήταν πόθεν έσχες και απάντησαν πως «ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε ότι δεν μπορούσε να καταθέσει τυπικά πόθεν έσχες, αφού έχει δοθεί παράταση μέχρι να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα. Ψέμα. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Ο ίδιος όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του».

Τόνιζαν επίσης ότι: «Η υπάρχουσα πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις». Ενώ προσέθεταν ότι ο κ. Κασσελάκης «...θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει ακόμη και σήμερα».

Έλα σε διακαναλική... πάμε σε ντιμπέιτ

Εξάλλου, στην κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το «μούδιασμα» της Κουμουνδούρου από το Excel, κάνοντας λόγο για μπαράζ ψεμάτων, ενώ κατηγόρησαν τον κ. Κασσελάκη ότι αποφεύγει την πρόκληση της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου των αρχηγών, φοβούμενος τις διευρυμένες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.



Στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν το «γάντι» και απάντησαν με... πρόσκληση σε ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μητσοτάκη - Κασσελάκη υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να αναμετρηθεί σε ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκεί μπορούν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που απασχολούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τον καλούμε σε όποιο μέρος θέλει, όποτε θέλει μέχρι την Παρασκευή και με όποιον ή όποιους δημοσιογράφους ο ίδιος επιθυμεί», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου επιμένουν να στέκονται στο αντίστοιχο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και να θέτουν θέμα «μαύρου χρήματος» στην πολιτική ζητώντας τιμολόγια για το πώς αμείβεται ο κ. Γκρίνμπεργκ για τις διαφημίσεις της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Στα 3,5 δισ. η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Πάντως, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να επαναφέρει την ατζέντα της επικαιρότητας ξανά σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και βρισκόμενος στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, ανέλυσε τα μέτρα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτας για τον μηχανισμό που αφορά την αντιπυρική προστασία, αλλά και τον έλεγχο της ροής των ποταμών της περιοχής και τόνισε πως: «ο συνδυασμός πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και σημαντικής πρόσθετης απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντέξουμε το κόστος αυτής της ανασυγκρότησης που θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κυβερνητική προσπάθεια στην Ευρώπη προκειμένου να στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές, ενώ είπε ότι καταναλώθηκε μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματευτική δύναμη και βοήθησε πολύ επίσης και το κύρος της χώρας, για να μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί τέτοιου είδους στήριξη από την Ευρώπη.

Ανδρουλάκης: Οι άλλοι θα πέφτουν το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας το απόγευμα στο MEGA, ενώ ασκώντας κριτική τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Κασσελάκη σχολίασε την απουσία των ευρωπαϊκών θεμάτων στον δημόσιο διάλογο: «Ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι φοβάται τις εκλογές. Όταν βάζει πήχη τις ευρωεκλογές του 2019 και όχι την εκλογική αναμέτρηση του 2023, το κάνει γιατί γνωρίζει ότι τα ποσοστά του κόμματός του θα είναι πάρα πολύ χαμηλότερα.

Ακόμη και με αυτόν τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία, εμείς θα είμαστε πολύ πάνω και από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές εκλογές και φιλοδοξούμε να υπάρχει μία δύναμη που θα αντιπαρατεθεί στην ασυδοσία, την αλαζονεία και την απομάκρυνση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Ερωτηθείς για την ιδιότυπη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Κασσελάκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα ταλέντο. Εμφανίζει τις υποχρεώσεις του ως παραχωρήσεις. Πάει στρατό, στήνεται ένα σόου δεκαπέντε ημερών λες και είναι παραχώρηση. Για το πόθεν έσχες στήνει ένα άλλο σόου χθες στη Θεσσαλονίκη με ένα excel, ξανά λες και είναι παραχώρηση και μας έκανε δώρο να μας ανακοινώσει κάτι που έπρεπε να έχει ανακοινώσει μήνες πριν».

Κουτσούμπας: Ψήφος - χαστούκι στο κεφάλαιο

«Υπάρχει ελπίδα, κι αυτή την ελπίδα κρατάει ζωντανή με τη δράση του μέσα στο λαό, το ΚΚΕ… Μπορούμε την Κυριακή, με την ψήφο μας, να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα που θα κάνει αίσθηση και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην κεντρική ομιλία του, στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο της πλατείας Αγίας Σοφίας.

«Μπορούμε, με μια μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ να στείλουμε ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα αγώνα, ελπίδας, αισιοδοξίας. Να μετατραπεί η ψήφος μας σε ένα γερό χαστούκι για την αντιλαϊκή πολιτική, για την ΕΕ, για την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Κι αυτό μόνο με ένα τρόπο μπορεί να συμβεί, με ψήφο στο ΚΚΕ» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Χαρίτσης: Γαϊτανάκι εκατομμυρίων Μητσοτάκη - Κασσελάκη

Εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, έστρεψε τα πυρά του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είπε πως «την ώρα που οι πολίτες αυτής της χώρας ζορίζονται να βγάλουν το μήνα παρακολουθούν, εμβρόντητοι και οργισμένοι, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σέρνουν ένα γαϊτανάκι εκατομμυρίων».

Κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για το «πόθεν έσχες» και σημείωσε: «Σήμερα, πέντε μόνο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα έπρεπε να συζητάμε για την ακρίβεια, θα έπρεπε να συζητάμε για τα διαλυμένα νοσοκομεία, θα έπρεπε να συζητάμε για την κλιματική κρίση, θα έπρεπε αν συζητάμε για τη γενοκτονία στη Γάζα, θα έπρεπε να συζητάμε για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης. Δυστυχώς, όμως δεν τα συζητάμε όλα αυτά. Συζητάμε για τα εκατομμύρια των κυρίων Μητσοτάκη και Κασσελάκη. Συζητάμε για εταιρίες του εξωτερικού. Συζητάμε για πανάκριβα αυτοκίνητα και για υπέρογκα δάνεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ