ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με 28,5% η ΝΔ, «Μητσοτάκης ή κανείς» για πρωθυπουργός και οι έδρες

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με 28,5% η ΝΔ, «Μητσοτάκης ή κανείς» για πρωθυπουργός και οι έδρες

Με διπλάσια ποσοστά δείχνει να οδεύει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα, το δίλημμα γύρω από τον καταλληλότερο πρωθυπουργό απαντάται ως «Μητσοτάκης ή... κανείς». Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφαινόμενες έδρες που κερδίζουν τα κόμματα.

Περίπου 10 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με Πρόθεσγη ψήφου 28,5%, ακολουθεί ο
ΣΥΡΙΖΑ με 14,5%, το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, ενώ η Ελληνική Λύση έχει προσπεράσει το ΚΚΕ με 7,5% έναντι 6,5%.

Στο 3% βρίσκονται τέσσερα κόμματα, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και το ΜΕΡΑ25, ενώ λίγο κάτω από το όριο του 3% κινούνται άλλα πέντε κόμματα.

prothesi.png
prothesib.png

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο... κανένας

Όσον αφορά στη γνώμη των πολιτών για τον καταλληλότερο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Δεύτερος έρχειαι ο... κανένας και τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης. Με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

best.png

Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών που θα «δώσει» η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

edres.png

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες προβλέπει τη Νέα Δημοκρατία με 7 εκπροσώπους, τον ΣΥΡΙΖΑ με 4, το ΠΑΣΟΚ με 3, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση απο 2 και Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από μία. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται μεν στο όριο του 3%, μένει χωρίς βουλευτή.

Ποσοστά συμμετοχής και δείκτες βεβαιότητας

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές και τη δύσκολη καθημερινότητα.

vevaiotita-summ.png
vevaiotita-summ2.png

Η έρευνα της Pulse δείχνει ότι η διάθεση συμμετοχής αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι δηλώνουν ότι θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον, σε αντίθεση με τους νεώτερους, οι οποίοι μάλλον θα προτιμήσουν τις... παραλίες.

sigouroi.png

Οι κάρτες με τους αναποφάσιστους...

anapofasistoi-(1).png
anapofasistoi-(2).png
anapofasistoi-(3).png

ΔΗΜΟΦΙΛΗ