ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία εναλλακτικά εκλογικά σενάρια – Πού αποδίδουν την «κινδυνολογία» της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία εναλλακτικά εκλογικά σενάρια – Πού αποδίδουν την «κινδυνολογία» της ΝΔ
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / EUROKINISSI

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ένα ποσοστό 20% και πάνω στις ευρωεκλογές - μολονότι ούτε οι ίδιοι το θεωρούν σήμερα το πιθανότερο σενάριο - θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου να παρουσιάζονται ως κυβέρνηση εν αναμονή.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, πάντως, που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου με βάση και τις δημοσκοπήσεις είναι ένα ποσοστό ανάμεσα στο 17% και 19% που εκτιμούν πως θα επιτρέψει στον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει στις καταστατικές αλλαγές που θέλει στο κόμμα χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς, αλλά και να παίξει το ρόλο του ηγέτη τής Κεντροαριστεράς χωρίς αμφισβητήσεις εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, παρόλο που δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο ετοιμάζουν και την απάντησή τους σε ένα «σενάριο καταστροφής» που θα τους βρει κάτω από το 17,85% του περασμένου Ιουνίου και χωρίς σημαντική απόσταση από το τρίτο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και τρίτους.

Σε αυτή την περίπτωση η γραμμή άμυνας θα είναι πως ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε το κόμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 9%, πέρασε από δύο διασπάσεις κι ένα θυελλώδες συνέδριο κι όμως κατάφερε να το σταθεροποιήσει σε διψήφιο ποσοστό και στη δεύτερη θέση παρόλο που πολλοί προεξοφλούσαν το τέλος του.

Όπως κι αν έχει, στο τελευταίο δεκαήμερο πριν από την κάλπη οι τόνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνουν με ένταση σε όλα τα μέτωπα, προτάσσοντας ταυτοχρόνως την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η αντιμετώπιση της ακρίβειας με κοστολογημένο πρόγραμμα υπέρ της κοινωνίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων, η διαρκής μάχη της αλήθειας για τη συγκάλυψη των Τεμπών, η σύγκρουση με τα ολιγοπώλια στην ενέργεια και τις τράπεζες, η αναχαίτιση της «νομιμοποιημένης» κρατικής διαφθοράς και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι οι βασικοί πυλώνες με τη συνισταμένη τους να εδράζεται στην πρόσκληση- πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ για πάταξη της αλαζονείας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν την κινδυνολογία και τη λάσπη που δέχονται ως «απόρροια του πανικού που έχει κυριεύσει τη ΝΔ», καθώς οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην εκτίμηση πως το κυβερνών κόμμα δεν έχει «κλειδώσει» το στόχο του 33%.

Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σταθερή τάση ανόδου, ενώ υπερτερεί συντριπτικώς στις νέες ηλικίες, καθώς και στη μεγάλη δεξαμενή των πολιτών που είχαν απογοητευτεί από την πολιτική.

Οι διαπιστώσεις αυτές δικαιώνουν- όπως εκτιμάται- τη στρατηγική Κασσελάκη για την όσο πιο ευρεία απεύθυνση σε όλα τα «κοινά» που αποτελούν τις συνιστώσες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

«Τόσο μένος και τόση κινδυνολογία δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στη ΝΔ και κάτι πάει πολύ καλά στο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Στο μεταξύ, στη Ρόδο θα βρίσκεται και σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στο Νησί των Ιπποτών.

Στις 20.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Ο ίδιος, μάλιστα, είναι πιθανό να επισκεφθεί το Σάββατο το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν σκοπεύει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αλλά να αξιοποιήσει τον τηλεοπτικό χρόνο της διακαναλικής που δικαιούται για εκδήλωση- συζήτηση με νέες και νέους.

Η τελευταία συγκέντρωση στην Αθήνα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ