ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό έγγραφο κατονομάζει Ελλάδα και Κύπρο κορυφαίες απειλές

Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό έγγραφο κατονομάζει Ελλάδα και Κύπρο κορυφαίες απειλές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφαίες απειλές για την Τουρκία κατονομάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση Efes-2024 πως η γείτονα χώρα είναι «με την πλευρά της ειρήνης και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της σύγκρουσης και πως «δεν θρέφουμε εχθρότητα και προκατάληψη». 

Στο αποκαλυπτικό έγγραφο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı) θα αξιολογηθούν από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να προσδιοριστούν «οι δυνατότητες, η ετοιμότητα ή η κατάσταση στρατιωτικής συναγερμού, οι δραστηριότητες, οι προθέσεις, οι στόχοι και/ή η κατεύθυνση κίνησης του πιθανού εχθρού ένοπλες δυνάμεις».

Στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει «έγκαιρα μέτρα για να εξουδετερώσει τυχόν απειλές και κινδύνους μέσω προηγμένων προετοιμασιών» δίνοντας στην τουρκική κυβέρνηση «άφθονο χρόνο για να λάβει αποφάσεις και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις».

Οι κατευθυντήριες γραμμές συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο 58 σελίδων με τίτλο «Σύστημα Πολεμικών Ενδείξεων και Προειδοποίησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK)» (Harp Emareleri ve İkaz Sistemi, HEİS).

Αυτές οι γραμμές απλοποιούνται χρωματικά και με διαφορετικά σχήματα για να διασφαλιστεί η «πιο εύκολη κατανόηση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο». Το έγγραφο οδηγιών παρέχει ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αυτή η κωδικοποίηση εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η γενική αξιολόγηση για την Ελλάδα κωδικοποιήθηκε με ένα κίτρινο τρίγωνο, υποδηλώνοντας πιθανή κρίση και κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ