ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκλογές 2024: Η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας μέχρι τις κάλπες

Ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα

EUROKINISSI

Μόλις 8 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας έχουν απομείνει και τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη καταστρώσει το καθένα το δικό του οδικό χάρτη μέχρι τον τερματισμό στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Κοινή συνισταμένη η αποφυγή των λαθών της τελευταίας στιγμής, που το παρελθόν έχει δείξει ότι κοστίζουν ακριβά.

Στην Πειραιώς επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνει σταθερά διαφορά τουλάχιστον 15 μονάδων από τον δεύτερο και ο μόνος φόβος είναι η αποσπείρωση και ο ευφησυχασμός των ψηφοφόρων που θα θεωρήσουν «σίγουρη» τη νίκη και να επιλέξουν την αποχή.

Τα γαλάζια στελέχη που «τρέχουν» τις εκλογές, εμφανίζονται σίγουρα ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει και να ξεπεράσει το 33% του Μαΐου του 2019, καθώς το συντηρητικό και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό της θα προσέλθει στις κάλπες. Ο μόνος φόβος γι αυτούς τους ψηφοφόρους είναι οι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, ο μόνος ορατός κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα, καθώς θεωρείται ότι ο χώρος του κέντρου είναι κερδισμένος ήδη από τις εθνικές εκλογές του 2019

Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της ΝΔ στο CNN Greece, αν το κόμμα καταφέρει να κινητοποιήσει τη βάση του, π.χ. 200.000 ψηφοφόρους και αυτοί πείσουν και τον στενό τους κύκλο να τους ακολουθήσει στην κάλπη, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία των εκλογών, τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθή.

Από την άλλη, σε αυτό που συνηγορούν τα γαλάζια στελέχη, είναι το ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σημειώνουν πως “πρόκειται για απολιτικ lifestyle καμπάνια” η οποία έχει φέρει δημοσκοπικά μεν ένα φρέσκο κοινό στο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως δεν είναι το παραδοσιακό, είναι νέο σε ηλικία και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αν θα προσέλθει στις κάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι η στρατηγική μέχρι τις κάλπες θα κυλήσει σε «σίγουρους δρόμους» με προβολή του ευρωπαϊκού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «ο μόνος που μπορεί να διεκδικήσει», μακριά από «τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Δεύτεροι, αλλά με το βλέμμα στην πρωτιά»

Στην Κουμουνδούρου αποτιμούν ως θετική την δημοσκοπική ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων και πιστεύουν ότι με προσεκτικές, αλλά αποφασιστικές κινήσεις την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές αυτό μπορεί να διευρυνθεί

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ως ηγετική την παρουσία του πρωθυπουργού στο κέντρο είναι υποβολιμαίες από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατά τις ίδιες κλυδωνίζεται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αυτές οι εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να εμπεδωθεί η πολιτική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη ως κυρίαρχη στον χώρο της κεντροαριστεράς και να «χτιστεί» η στρατηγική μέχρι τις εθνικές εκλογές, στις οποίες διακυρηγμένος από τον πρόεδρο στόχος είναι η αυτοδυναμία.

ΠΑΣΟΚ... θεσμικό με πινελιές από το «δοξασμένο» παρελθόν

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ουσιαστικά να αναμετρηθεί με το ίδιο στοίχημα που έχει βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν είναι άλλο από την κυριαρχία στον χώρο της Αριστεράς. Μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, στην Χαριλάου Τρικούπη όμως πιστεύουν ότι ένα σπριντ της τελευταίας εβδομάδας μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Αιχμές του ΠΑΣΟΚ η ακρίβεια, αλλά και θεσμικά θέματα όπως το κράτος δικαίου, θέματα που πιστεύουν ότι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

Οι «μικροί» και ο ... συνωστισμός στο 3%

Στον χώρο των λεγόμενων «μικρών» ο πιο ικανοποιημένος όλων είναι σίγουρα ο Κυριάκος Βελόπουλος που βλέπει τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μέχρι και διψήφιο ποοσοστό, ορισμένες φορές και πάνω από το ΚΚΕ, το οποίο προσδοκά επίσης σημαντικά κέρδη από τη δυσαρέσκεια, λόγω της ακρίβειας στα λαϊκά στρώματα.

Στο όριο, άλλοτε λίγο πάνω, άλλοτε λίγο κάτω από το 3% βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη, η Νέα Αριστερά και το Μερα25, ενώ «ορατά» είναι τα κόμματα τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και της Αφροδίτη Λατινοπούλου. Στο ακραίο σενάριο που όλοι οι μικροί εκλέξουν ευρωβουλευτή, αυτό δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους μεγάλους, καθώς θα τους στερήσει σημαντική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης