ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: 105.000 ψήφισαν ήδη με επιστολική ψήφο - Τι λένε τα «πηγαδάκια» της ΝΔ

Ευρωεκλογές: 105.000 ψήφισαν ήδη με επιστολική ψήφο - Τι λένε τα «πηγαδάκια» της ΝΔ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παλαιό Φάληρο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες ενόψει ευρωεκλογών διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στην ταράτσα του Κόμματος στο Μοσχάτο και στα «πηγαδάκια» με τα κομματικά στελέχη, έδιναν και έπαιρναν οι προβλέψεις για τα εκλογικά ποσοστά που μπορεί να πιάσει η Νέα Δημοκρατία, το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να πείσει το νέο ακροατήριο του να τον ψηφίσει, τις «προκλήσεις» Ανδρουλάκη, τις επιδόσεις των μικρών δεξιών κομμάτων και την αποχή.

Το βέβαιο είναι ότι τα έμπειρα γαλάζια στελέχη που «τρέχουν» τις εκλογές, είναι έτοιμα για εκπλήξεις.

Εμφανίζονται σίγουρα ότι η ΝΔ μπορεί να πιάσει και να ξεπεράσει το 33% του Μαΐου του 2019, καθώς το συντηρητικό και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό της θα προσέλθει στις κάλπες.

Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της ΝΔ στο CNN Greece, αν το κόμμα καταφέρει να κινητοποιήσει τη βάση του, π.χ. 200.000 ψηφοφόρους και αυτοί πείσουν και τον στενό τους κύκλο να τους ακολουθήσει στην κάλπη, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία των εκλογών, τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθή.

«Δύσκολη η πρόβλεψη για τα ποσοστά Κασσελάκη»

Από την άλλη, σε αυτό που συνηγορούν τα γαλάζια στελέχη, είναι το ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σημειώνουν πως “πρόκειται για απολιτικ lifestyle καμπάνια” η οποία έχει φέρει δημοσκοπικά μεν ένα φρέσκο κοινό στο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως δεν είναι το παραδοσιακό, είναι νέο σε ηλικία και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αν θα προσέλθει στις κάλπες.

Επισημαίνουν μάλιστα, πως αυτές οι ευρωεκλογές δεν συμπίπτουν με αυτοδιοικητικές, η πόλωση είναι μικρότερη και οι θερμοκρασίες ανεβασμένες. Διερωτώνται εάν τελικά όλοι αυτοί θα επιλέξουν να πάνε στις παραλίες ή θα τρέξουν να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για το ΠΑΣΟΚ, πάντως, στη συγκεκριμένη εκδήλωση λίγος λόγος έγινε. Κάποια στελέχη εκτιμούσαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινδυνεύει να μην πετύχει το στόχο του και όπως λένε κάποιοι αναλυτές, να αντιμετωπίσει εσωκομματική δυσφορία.

Φόβοι για ιστορική αποχή

Το ζήτημα της αποχής, το οποίο άνοιξε ως θέμα και ο Πρωθυπουργός επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε ένα τμήμα του δημόσιου διαλόγου, καθώς πολλοί δημοσκόποι προειδοποιούν για ιστορικό αρνητικό συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2023 η συμμετοχή κινήθηκε στο 53,74%, τώρα υπάρχουν προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα του 43% ή του 45%.

Η Νέα Δημοκρατία όπως έχει γράψει το CNN Greece δεν ανησυχεί για την αποχή, κάποιοι αναλυτές τονίζουν πως ούτε και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, καθώς είναι οργανωμένο παραδοσιακό κόμμα.

Εκτιμούν πως το πρόβλημα ίσως έχουν τα μικρά κόμματα που συνωστίζονται κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και αυτό διότι ακόμη και να πιάσουν το εκλογικό μέτρο, στη δεύτερη κατανομή που υπολογίζονται τα αδιάθετα υπόλοιπα όλων των κομμάτων συν των μικρών, μπορεί εν τέλη να μην καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Αυξάνονται οι επιστολικές ψήφοι: 105.000 ήδη ψήφισαν

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, χθες (29/05) το Κέντρο Διαλογής Επιστολικής Ψήφου στο Περιστέρι παρέλαβε μαζικά ψηφοδέλτια και πλέον έχουν ψηφίσει 105.000 πολίτες επιστολικά. Σχεδόν 20.000 ψήφοι μέσα σε λίγες ώρες καθώς το μεσημέρι είχαν ψηφίσει επιστολικά μόλις 87.000.

Συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 152.311 είναι κάτοικοι της επικράτειας ενώ 50.204 διαμένουν στο εξωτερικό ή είναι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνους που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023.

Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 90 εξ αυτών δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους για πρώτη φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ