ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ποντίκι που βρυχάται» και το τελεσίγραφο Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία

KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

 «Επιλέξατε να πυροβολήσετε τα πόδια σας και αν συνεχίσετε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνέπειες»προειδοποιεί σε όλους τους τόνους η Αθήνα τη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο CNN Greece.

Όπως λένε άνθρωποι με εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, υπάρχει διπλωματική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και η γειτονική χώρα αν χρειαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος, κάτι που απορρέει από την εκ νέου απομόνωσή τους.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως τα Σκόπια υπονομεύουν πλέον μόνα τους την ενταξιακή τους προοπτική πυροβολώντας τα πόδια τους και γυρνούν τη χώρα τους σε καταστάσεις που είχαν ξεπεραστεί εδώ και 15 χρόνια. Αν επιμείνουν, θα ακολουθήσουν διαβήματα το επόμενο διάστημα και φυσικά πάγος στο διμερές εμπόριο.

Οι δύο δρόμοι για τη Βόρεια Μακεδονία

Αντιμέτωπη με δύο δρόμους βάζει τη Βόρεια Μακεδονία ο Πρωθυπουργός μετά την πρόσφατη συμπεριφορά της Προέδρου της χώρας κατά την ορκωμοσία της, αλλά και τις προκλησεις του αρχηγού του VMRO Μιτσκόκσι ο οποίος εμμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Είτε θα ξεχάσετε την κύρωση των μνημονίων από την Ελλάδα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα οδηγηθείτε και σε οικονομικό μαρασμό είτε θα σεβαστείτε τη συμφωνία διαμηνύει η Αθήνα.

Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία λένε στο CNN Greece συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας πως οι νέες δηλώσεις από τον Μιτσκόσκι δικαιώνουν τις θέσεις της Κυβέρνηση που δεν κύρωνε τα μνημόνια συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται πως τα τρία μνημόνια συνεργασίας αφορούν τα ζητήματα φύλαξης των εναέριων συνόρων της Β.Μακεδονίας, την στήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας και θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Κλειστή η πόρτα της Ε.Ε.

Στην ερώτηση για το αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι απαντήσεις της Αθήνας είναι κοφτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αν τα Σκόπια δεν σεβαστούν τη συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων.

«Δικαιώθηκε η στάση μας»

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, να μην βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

«Είχαμε προειδοποιήσει πως πρόκειται για κακή συμφωνία και πως από τη στιγμή που θα ψηφιστεί και θα κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί», τονίζουν.

Την ίδια ώρα από την Κυβέρνηση χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να κυρωθούν τα μνημόνια, δηλαδή η χώρα να φτάσει μέχρι το τέλος μιας διαδρομής, ενώ η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει ούτε τα πρώτα βήματα της διαδρομής.

Ο «κλεφτοπόλεμος» και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Αναλυτές προβλέπουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας κλεφτοπόλεμος κατά τον οποίο οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό όρο και στο εσωτερικό τον όρο «Μακεδονία - Μακεδόνας».

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει ακόμη και μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν θεωρήσει πως παραβιάζεται η Συμφωνία. Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών τα Μέρη δεσμεύονται πως θα επιλύουν κάθε διαφορά αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα και σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα γνωστοποιήσει κατ’ αρχάς τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Εάν οι δύο χώρες δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορούν να συμφωνήσουν να ζητήσουν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος. Εφόσον δεν υπάρξει λύση μπορεί να υποβληθεί το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Οι δύο χώρες θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κοινή υποβολή κάθε τέτοιας διαφοράς στο εν λόγω Δικαστήριο. Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός έξι μηνών ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος όπως τα Μέρη αμοιβαία θα συμφωνήσουν, τότε κάθε τέτοιου είδους διαφορά δύναται να υποβληθεί από οποιοδήποτε από τα Μέρη μονομερώς.

Αναλυτές τονίζουν πως αν όντως φτάσουμε σε αυτό το σημείο η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει σχεδόν 9 μήνες ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου θα έρθει σχεδόν 2,5 με 3 χρόνια αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης