ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Όσο τα Σκόπια δεν τηρούν τις συμφωνίες, ο δρόμος της Ευρώπη θα είναι κλειστός

Μητσοτάκης: Όσο τα Σκόπια δεν τηρούν τις συμφωνίες, ο δρόμος της Ευρώπη θα είναι κλειστός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε πολίτες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Σαφές μήνυμα για την στάση της Βόρειας Μακεδονίας μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της περιοδείας τους στα Γιαννιτσά την Παρασκευή (17/5), ξεκαθαρίζοντας ότι «όσο τα Σκόπια δεν τηρούν όσα έχουν συμφωνήσει, ο δρόμος της Ευρώπης θα είναι κλειστός». 

Κατά την περιοδεία του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και της νέας ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας θα αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Το 2019 ήμασταν στη Βουλή, καταψηφίσαμε τις Πρέσπες. Ήμουν έντιμος με τους Έλληνες πολίτες, δεν είπα ότι θα σκίσω τη Συμφωνία. Όσο η άλλη μεριά δεν τηρεί αυτά που έχει συμφωνήσει, τόσο ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια που έχει υποχρέωση βάσει της συμφωνίας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», δήλωσε.

Άθλια πρακτική η εργαλειοποίηση της πίστης

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος άφησε αιχμές στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά, δηλώνοντας ότι «στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι. Είναι εύκολο να συναρπάζει κανείς την κοινή γνώμη. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, έχει συμμαχίες και η γνώμη της μετράει. Αυτό σημαίνει στην πράξη πατριωτισμός της ευθύνης».

«Όλα τα άλλα είναι λόγια, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο. Δεν είναι κανείς πιο Χριστιανός από τον άλλον και είναι άθλια πρακτική να εργαλειοποιείται η πίστη. Η εκκλησία ενώνει, δεν διχάζει» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αποχή ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, τον μεγαλύτερο κίνδυνο, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να αξιοποιήσουν την ψήφο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ