ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομοβροντία αντιδράσεων κατά της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Ομοβροντία αντιδράσεων κατά της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

(AP Photo/Boris Grdanoski)

Αμετανόητη και προκλητική η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει στην αμφισβήτηση της συνταγματικής ονομασίας .Με νέα ανάρτηση στην οποία η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα παραλείπει εκ νέου τη λέξη «Βόρεια» με το υπουργείο εξωτερικών των Σκοπίων να την αδειάζει.

Την καταδίκη της Ελλάδας για τις ενέργειες της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ορκίστηκε στο όνομα της « Μακεδονίας» και όχι στη « Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε σε έντονο ύφος με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας την πράξη « παράνομη και ανεπίτρεπτη» . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά στην σημερινή του ανάρτηση « δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» .

Ηχηρό μήνυμα Αθήνας σε Σκόπια

Μετά την αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβεως Σοφίας Φιλιππίδου κατά την ομιλία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμά της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρή-σεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμ-φωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέ-ρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας» .

Την πρόκληση της νεοκλεγείσας Προέδρου καταδίκασαν και τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλει ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου προκειμένου να επικυρωθούν τα μνημόνια συνεργασίας Αθήνας- Σκοπίων, που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ηχηρή αντίδραση από Κομισιόν

Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν ανέφερε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε., είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό στις δεσμευτικές συμφωνίες της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Πολύ απογοητευτικό », χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας επισημαίνοντας ότι «η Ε.Ε. υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Αντιδράσεις και στα Σκόπια

Σαφείς αποστάσεις από την πρόκληση της νεοεκλεγείσας προέδρου πήρε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, δηλώνοντας τη δέσμευση της χώρας έναντι των διεθνών υποχρεώσεων.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγ-ματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Ε-ταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή όπως η Συμφωνία των Πρεσπών».

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της αντιπολίτευσης , DUI κάνει λόγο για καταπάτηση του συντάγματος της χώρας ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρέναρ Λόγκα τονίζει πως η ορκωμοσία είναι άκυρη μετά την επιλογή της νέας προέδρου να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει: είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας ή να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ