Η επίσκεψη «αστραπή» Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τα «αγκάθια» της συνάντησης με τον Ερντογάν
Αποφασισμένος να εκφράσει πρόσωπο με πρόσωπο στον Πρόεδρο Ερντογάν την δυσαρέσκειά του για την μετατροπή του ιστορικού ελληνικού μοναστηριού της Μονής της Χώρας, σε τζαμί, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, μία ανάσα πριν αναχωρήσει για το κρίσιμο τετ α τετ στην Άγκυρα, με την Τουρκία για μία ακόμη φορά να επιχειρεί να δυναμιτίσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση με πονηρές κινήσεις της τελευταία στιγμής.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως η απόφαση Ερντογάν αποτελεί ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και καθαρή εργαλειοποίηση της θρησκείας για μικροπολιτικά οφέλη, καθώς αφορά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας με κάποια από τα πιο σημαντικά ψηφιδωτά και τις πιο εντυπωσιακές αγιογραφίες από όλες τις βυζαντινές εκκλησίες.
«Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας πως θα επιδιώξει μεταξύ άλλων την αναστροφή αυτής της απόφασης και πως θα υπενθυμίσει στην Άγκυρα πως η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη.
Προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια η Αθήνα
Η Αθήνα είναι έτοιμη για διάλογο αλλά ταυτόχρονα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια και ει δυνατόν επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας που με τόσο κόπο στήθηκαν από το μηδέν μετά τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μαΐου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα είναι ολιγόωρη και θα περιλαμβάνει το κλειστό σκέλος της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο 1.100 δωματίων Ak Saray ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.
Ο πήχης των προσδοκιών είναι αυτή την ώρα χαμηλός και περιλαμβάνει ως πρώτιστη προτεραιότητα το να μην δημιουργηθεί κρίση στα ελληνοτουρκικά που θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε γίνει τον τελευταίο χρόνο, όπως την απουσία παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και προκλήσεων στο Αιγαίο, τη συνεργασία στο προσφυγικό, την βίζα για Τούρκους πολίτες σε νησιά του Αιγαίου και την πρόοδο στη θετική ατζέντα, δηλαδή στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής.
Η ατζέντα της συνάντησης
Εδώ και περίπου πέντε μήνες οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν επιφορτιστεί με την διαμόρφωση της ατζέντας. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν έχουν συμφωνήσει σύμφωνα με πληροφορίες πως ψηλά στην ατζέντα θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW. Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν στην Διακήρυξη των Αθηνων όπου μεταξύ άλλων ρητά συμφωνούν στο να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα δείξει το δρόμο και για την επόμενη φάση του Πολιτικού διαλόγου, των Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της Θετικής Ατζέντας.