ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για επιστολική ψήφο: Δικαιώθηκε η κυβέρνηση για το μέτρο

Κυβερνητικές πηγές για επιστολική ψήφο: Δικαιώθηκε η κυβέρνηση για το μέτρο
Eurokinissi

«Το αποτέλεσμα των εγγραφών αποδεικνύει ότι δικαιώθηκε και το μέτρο που υλοποίησε η κυβέρνηση και η στάση της ΝΔ όλο αυτό το διάστημα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την επιστολική ψήφο.

Μεταξύ άλλων θεωρούν ότι «η διαδικασία πήγε πάρα πολύ καλά τονίζοντας ότι «το παράδοξο είναι πως υπήρξε αποδοχή του μέτρου (αν δει κανείς τις περιοδείες τους, τα βίντεο που ανέβασαν κλπ) και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν το ψήφισαν. Είναι ωστόσο μια καλή ευκαιρία, το μέτρο της επιστολικής ψήφου να προχωρήσει και για τις εθνικές εκλογές».

Πάνω από 200.000 εγγραφές από 128 χώρες

Ξεπέρασαν τις 200.000 οι εγγεγραμμένοι από 128 χώρες για τη επιστολική ψήφο, σύμφωνα με τα στοιχεία μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας.

Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

Ποιους αφορά η επιστολική ψήφος

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Όλοι πλέον μπορούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως μέσω επιστολικής ψήφου, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο.

Σημειώνεται ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.

Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως έγινε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εντός της ελληνικής επικράτειας, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα.

Τι περιλαμβάνει ο εκλογικός φάκελος

Ο εκλογικός φάκελος περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες, κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πώς ψηφίζουμε - Βήμα βήμα η διαδικασία

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

  • Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
  • Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό.
  • Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής. Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα την βάζει στον φάκελο επιστροφής, μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης.

Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και την υπεύθυνη δήλωση την βάζει στον φάκελο επιστροφής και τον στέλνει στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο, χωρίς επιβάρυνση είτε με το ταχυδρομείο είτε με συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών.