Άγιοι Ανάργυροι: Οι καρατομήσεις, η ενόχληση Μητσοτάκη και οι διαβεβαιώσεις για πλήρη έρευνα
«Η έρευνα για το τι έγινε θα φτάσει ως το τέλος και θα υπάρξουν βελτιώσεις στην αστυνομία σε όλα τα επίπεδα», διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη στη σκιά της σοκαριστικής δολοφονίας της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, αλλά και της απαράδεκτης αντιμετώπισής της, στιγμές πριν από την επίθεση, από τον αστυνομικό στη γραμμή της άμεσης δράσης.
Εκτός υπηρεσίας τέθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
Απο την Κυβέρνηση τονίζουν πως τα ακριβή δεδομένα της υπόθεσης θα αποτυπωθούν και πως υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης και εσωτερική έρευνα της Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να διερευνήσει όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή της, που δολοφονήθηκε. Αναγνωρίζουν όμως πως αυτό που έγινε είναι ανεπανάληπτο.
Σφοδρή ενόχληση του πρωθυπουργού
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό προκάλεσε και τη σφοδρή ενόχληση του Πρωθυπουργού. Η Αστυνομία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ισοπεδωτικά, αλλά βέβαια θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Υπενθυμίζουν από την Κυβέρνηση, πως το ηχητικό της συνομιλίας της άτυχης κοπέλας με την αστυνομία που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ατόφιο από την Τρίτη (02/04), από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛΑΣ.
Αναφέρουν ακόμη, πως ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα, έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαταστάθηκε και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.
Το ηχητικό ντοκουμέντο είναι μέρος της δικογραφίας και η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη (02/04).
Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο Αστυνομικό Τμήμα και στο 100, έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν λένε κυβερνητικές πηγές.
Συνολικά απομακρύνθηκαν τέσσερις αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων: η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια, η οδηγός της επόπτριας οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και ο σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος.
«Κάποιες φορές πρέπει να γίνονται κινήσεις εκτός πρωτοκόλλου»
Για την Κυβέρνηση στο ζήτημα υπάρχουν δύο διαστάσεις: Πρώτον το αν ακολουθήθηκε το κατάλληλο πρωτόκολλο και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ενδεχομένως δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Δεύτερον ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνονται και πράγματα εκτός πρωτοκόλλου… αν είναι προφανές πως πρέπει να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.
Από την Κυβέρνηση σχολιάζουν πως θα επιμείνουν να κάνουν όσες βελτιώσεις γίνεται και υπενθυμίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για ακριβώς αυτή τη δουλειά στην Ελληνική Αστυνομία. Δημιουργούνται άλλα 45 σχολιάζουν και 1.766 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στα τμήματα (400 έχουν πάει στην ΟΠΚΕ, 360 στην Άμεση Δράση, 200 στην Τροχαία), αλλά αναγνωρίζουν πως προφανώς χρειάζονται περισσότερα.
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει άλλες λαβές στην αντιπολίτευση ειδικά για τα ζητήματα της ασφάλειας.
Έρχεται ο νέος δικαστικός χάρτης
Μια μεταρρύθμιση που άργησε 113 χρόνια φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη και οδηγεί στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, του Ειρηνοδικείου με το Πρωτοδικείο.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο πρώτος που επιχείρησε την ενοποίηση των δύο βαθμών δικαιοδοσίας, ήταν πριν από 113 χρόνια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος απέτυχε δυο φορές. Στη συνέχεια το ίδιο προσπάθησαν και οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, σήμερα ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων (που είναι πολύ μεγάλος) είναι αντιστρόφως ανάλογος με τις αποφάσεις που εκδίδουν οι δικαστές. Επίσης, σήμερα υπάρχουν 916 ειρηνοδίκες και 1.200 στα πρωτοδικεία. Οι πρωτοδίκες όμως δικάζουν το 80% των υποθέσεων.
Οι βασικοί πυλώνες της παρέμβασης στο Νέο Δικαστικό Χάρτη θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες:
- Την ενοποίηση Πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (Ειρηνοδικείο + Πρωτοδικείο)
- Ζητήματα Επετηρίδας
- Τη διαμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού (Κεντρικές, Παράλληλες, Περιφερειακές Έδρες, Οργανικές Θέσεις, καταργήσεις μικρών σχηματισμών)
- Και τη μεταφορά διαχειριστικών-διοικητικών αρμοδιοτήτων των Προϊσταμένων Δικαστών στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων)