ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας - Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας - Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα Τέμπη
EUROKINISSI

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφάνισε αρραγές μέτωπο καθώς 159 βουλευτές καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς.

Στον αντίποδα, θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν συνολικά 141 βουλευτές, που αποτελούν και το σύνολο της δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές (Χουρδάκη, Παπαϊωάννου και Φλώκος). Υπενθυμίζεται, πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο 6 μηνών.

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο της παραίτησης Παπασταύρου - Μπρατάκου

Μητσοτάκης: Γνωρίζατε από πριν το δημοσίευμα

«Γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα, δεν κάνατε πρόταση δυσπιστίας για υποκλοπές, κράτος δικαίου, ακρίβεια. Ήσασταν σε συνεννόηση; Με ένα παραπλανητικό δημοσίευμα έρχεστε εδώ και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Δεν λέει κάτι το καινούριο.

Κάτι μου λέει πως γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε για τις παραιτήσεις. «Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση.

Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε. Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός, βάζοντας σχετικά γρήγορα τέλος στην αναφορά επί του θέματος των παραιτήσεων.

Και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού περιστράφηκε γύρω από την πρόταση δυσπιστίας και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προσωπικά και κατά της κυβέρνησης:

«Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους; Ήταν ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Θα διαλύσω τους μύθους για τα Τέμπη, θα το κάνω στη μνήμη των θυμάτων», είπε αρχικά και συνέχισε: «Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

Δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν σε συνεννόηση όπως είπε ο κ. Παππάς. Όλα αυτά γίνονται στη υπηρεσία ενός και μόνο στόχου, να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή λαϊκή εντολή, με τη συμπεριφορά σας αυτή (προς τον κ. Ανδρουλάκη), εσείς ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος.

Φάμελλος: Συγκάλυψη Μητσοτάκη, προανακριτική για Καραμανλή

Για σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ζήτησε Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως από την κυβέρνηση «υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε την οποία είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα».

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας πρόσθεσε:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη.

Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κ. Καραμανλή και του χυδαίου κ. Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς».

Συνεχίζοντας την αναφορά στα Τέμπη είπε: «Η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας. Ο κ. Καραμανλής χθες μας ζήτησε να υποβάλλουμε πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, όταν απορρίψατε ήδη την πρόταση που στηριζόταν στην ευρωπαία εισαγγελέα επιλογή σας που καταδίκασε και το Ευρωκοινοβούλιο».

Ανδρουλάκης: Ποιο είναι το αδίστακτο χέρι της μονταζιέρας

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ίδιος με τις υπογραφές και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

Εξαπέλυσε, ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για το δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και για το σκάνδαλο με τη διαρροή χιλιάδων emails αποδήμων, αλλά και για τις υποκλοπές.

Ειδικά για τη «μονταζιέρα» διαμήνυσε πως «θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι» που πήρε τα αρχεία στις 4 το πρωί και τα διοχέτευσε στον Τύπο.

«Αυτό το νοσηρό χέρι είναι ανάμεσά σας όπως ήταν και στις υποκλοπές», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Και ποιος τις έδωσε στο συγκεκριμένο ΜΜΕ. Η αποκάλυψη επιβεβαιώνει την ισχυρή και εδραιωμένη πεποίθηση πως μόνος σας στόχος είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για να μην κλονίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Στο Μαξίμου είστε απλός ενοικιαστής, μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός σας έβαλε και αυτός θα σας βγάλει. Και με αυτά που κάνετε θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσα νομίζατε και σχεδιάζατε».

Οι παραιτήσεις υπουργών σε πρώτο πλάνο

Ουσιαστικά, όμως, η πρόταση δυσπιστίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού ουσιαστικά, οι δύο παραιτήσεις υπουργών ήταν που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση με αφορμή συνάντησή τους με επιχειρηματία το βράδυ της Κυριακής με την αντιπολίτευση να έχει βάλει ψηλά το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση των Τεμπών.

Έτσι, η «ρωγμή» στην κυβέρνηση για το «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στα Τέμπη» δεν ήταν η μόνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κλήθηκε να απαντήσει και για τις δύο παραιτήσεις των υπουργών του Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσαν παρελθόν.

Με μία ανακοίνωση που έπεσε σαν «βόμβα» και λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις παραιτήσεις

Άμεσες όμως, ήταν οι αντιδράσεις αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου που προκάλεσαν σφοδρή πολιτική κόντρα με φόντο την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρεται: «Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικές "παραιτήσεις" των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βουτηχτεί.

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ τονίζεται: «Οι παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης - και μάλιστα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού - δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία: Αφενός τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο κι αν όλα αυτά βαφτίζονται "κοινωνικές συναναστροφές", αφετέρου το ανέκδοτο των ημερών, ότι δήθεν τα "οργανωμένα συμφέροντα" πολεμούν την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ακόμα, στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου επισημαίνεται: «Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται απολογούμενος για τις απόπειρες συγκάλυψης που ενορχηστρώνει, θυσιάζει και κάποιο από τους στενούς του συνεργάτες μήπως και γλιτώσει από την κοινωνική κατακραυγή. Το έπραξε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με το ξήλωμα του κ. Δημητριάδη. Το κάνει τώρα με τους κ.κ. Μπρατάκο και Παπασταύρου. Ένας όμως είναι εκείνος που έχει ασυλία και προστατεύεται πάση θυσία: Ο κύριος Καραμανλής».