Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την Άμυνα της Ευρώπης - Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, η στήριξη στην Ουκρανία, και η διεύρυνση είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεβαίνουν συνεχώς στην ευρωπαϊκή ατζέντα και θα κυριαρχήσουν στη διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η αβεβαιότητα που προκαλεί η πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το μέλλον του ΝΑΤΟ και η συνεχιζόμενη γεωστρατηγική αποσταθεροποίηση στη σκιά δύο πολεμικών συγκρούσεων οι οποίες δεν βαίνουν σε εκτόνωση, έχουν θέσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε συναγερμό, σε διαδικασία αναζήτησης δόγματος ασφαλείας και σε συνειδητοποίηση της ανάγκης στρατηγικής αυτονομίας.
«Η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο»
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο CNN Greece, πως στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα, από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία, έχει βαρύνοντα λόγο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε συνεργάτες του, έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει, η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα.
«Δεν αρκεί η εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα»
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν στο CNN Greece πως ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα αποφασισμένος να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως την ώρα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα
Στην ατζέντα των ηγετών περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η ανάγκη να αυξηθεί η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, οι τρόποι ενίσχυσης της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και περαιτέρω μέτρα για να καταστεί η αμυντική βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική.
Με βάση παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική και το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της άμυνας.
«Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στην Ουκρανία»
Από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει ή δεσμεύσει πάνω από 143 δισ. ευρώ προς στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της.
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η συνέχιση της στήριξης. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του στην Οδησσό.
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική, χρηματοδοτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρειάζεται.
Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 81 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική ενίσχυση, δημοσιονομική στήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια, 33 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη, 17 δισ. ευρώ για στήριξη των προσφύγων στην ΕΕ και 12,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις.
Ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Γάζα
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με συνεργάτες του θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.
Θα τονίσει ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.