ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» από Βορίδη σε λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με αφορμή τις υπογραφές για τα Τέμπη

«Όχι» από Βορίδη σε λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με αφορμή τις υπογραφές για τα Τέμπη

O υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εν ευθέτω χρόνο, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα σχετίζεται με την συζήτηση η οποία εξελίσσεται στην κυβέρνηση για το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, ενημέρωσε την Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης απάντησε για το σχετικό θέμα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλη για το αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, την επιθυμία του ενός εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το ψήφισμα έχει στο επίκεντρό του την κατάργηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και δεν αφορούν πρωτοβουλίες νόμων.

«Ενδεχομένως θα υπήρχε μια σκέψη μήπως μπορεί να αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά όχι βέβαια στην κατεύθυνση που να εξαλειφθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής» ανάφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος, που σημαίνει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει.

Υπενθύμισε δε προς τον ερωτώντα βουλευτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν πλειοψηφία στην προτείνουσα Βουλή της τελευταίας διαδικασίας αναθεώρησης, δεν πρότεινε ούτε την κατάργηση του άρθρου 86 ούτε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

«Εσείς κ. Κόκκαλη έρχεστε και συνδέετε την συλλογή υπογραφών με την διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης την στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για την λαϊκιστική λογική. Εσείς όμως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης» είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τον κ. Κόκκαλη.

Περαιτέρω εξήγησε ότι η αντίληψη για τη βουλευτική ασυλία έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας μάλιστα ότι η Βουλή αίρει πλέον την ασυλία των βουλευτών σε αντίθεση με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Όσο για την ευθύνη υπουργών, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλει να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής. «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς στείλατε ανθρώπους να δικαστούν και αθωώθηκαν (στην υπόθεση Novartis), εμείς στείλαμε ανθρώπους (Παπαγγελόπουλο και Παππά) να δικαστούν και καταδικάστηκαν. Αυτή είναι η διαφορά των δύο περιόδων» κατέληξε.