ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη
INTIME NEWS

Το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών έθιξε ως πρωτεύον ζήτημα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει αυξηθεί η αστυνόμευση σε όλη την Αθήνα, ενώ τόνισε ότι στόχος της είναι να εποπτεύει, αλλά και να εμποδίζει τα παραβατικά περιστατικά.

«Υπάρχει γενικότερη αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές που ήταν ζήτημα που απασχολούσε τους κατοίκους. είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας, Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και απλοποιούμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να απελευθερώνουμε αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερους από ό,τι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα ασφάλειας και διαμορφώνουν μια εικόνα», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Σέβομαι τον πόνο των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη»

Ο πρωθυπουργός είπε για την τραγωδία των Τεμπών ότι η στιγμή που έφθασε εκεί ήταν ίσως η δυσκολότερη στη ζωή και πρόσθεσε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με διασπορά fake news. Υπογράμισσε ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια συγκάλυψης και πως είναι δύσκολο να πιστέψει σε ένα σενάριο όπου βαγόνια της αμαξοστοιχίας εξαϋλώθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε οτι η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

«Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη».

«Αύξηση των μισθών η απάντηση στην ακρίβεια»

Για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός είπε ότι σ' αυτο η κυβέρνηση απαντά με την αύξηση των μισθών. «Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση στο ζήτημα της ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι σωστό ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Γιατί κάναμε τώρα πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς; Για να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση.

Οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη.

Όλά αυτά αποτελούν συνολικό πλέγμα και ανάμεσά τους είναι και οι έλεγχοι για τα πρόστιμα. Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διεπράχθη.

Γι αυτό στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους. Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ. Η αύξηση θα είναι αξιολόγη.

«Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα, καθώς όπως τόνισε «η δημοσιονομική μας δυνατότητα δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε αυτή την κίνηση» και συνέχισε:

«Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ δύσκολο προϋπολογισμό και έχουμε κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις με τον τομέα της υγείας. Την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και αν έχουμε κάτι θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Θα μπορούσα να πω εκλογές έρχονται θα δώσουμε κάτι αλλά δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα».

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία»

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ριζική αναδιαμόφωση του ΕΣΥ, ενώ για τα απογευματινά χειρουργεί τόνισε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουν πρόσβαση και ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Τα έξοδα του χειρουργείου, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα πληρώνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Κάνουμε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα ΤΕΠ. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό και στην πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλη προσοχή στα θέματα της πρόληψης και των εξετάσεων. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Το λέω και στον τομέα της υγείας ότι η Ελλάδα του 2024 δεν είναι ίδια με αυτή του 2019. Η πανδημία μας άφησε περισσότερο προσωπικό και ΜΕΘ. Και έχουμε σημαντικούς πόρους από το ταμείο Ανακάμψης για την βελτίωση των υποδομών.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που τώρα ξεκινάει. Βλέπουμε τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας που θέλει μια 4ετια για να δείξει αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

mitsotakis

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Eurokinissi

«Δεν περίμενα τέτοια ένταση στη συζήτηση για τα πανεπιστήμια»

Για το θέμα της Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν περίμενε να υπάρξει τόσο έντονη συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί να μην έχει περισσοτερες επιλογές ένας υποψήφιος φοιτητής;».

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί να μην έχει περισσοτερες επιλογές ένας υποψήφιος φοιτητής.

Θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τα περιθώρια του άρθρου 16 για παραρτήματα μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής

Τώρα που έχουμε την ευκαιρία για συναίνεση στη λογική του αυτονόητου το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στην αλλαγή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα θα κριθεί από το ΣτΕ και το δικαστήριο πιστεύει ότι θα στηρίξει τη θέση που υποστηρίζει η κυβέρνηση

Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντας την ως περιφερειακό κέντρο. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω ότι το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Χαίρομαι που βλέπω τα δημόσια πανεπιστήμια να προχωρούν σε συνέργειες. Θυμίζω

Όχι δεν σκεφτόμαστε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δωρεάν και θέλουμε να το αναβαθμίσουμε

Πολλοί που έχτισαν καριέρες στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις νιώθουν κάπως άβολα. Η σύγκριση των πανεπιστημίων με τα μη κερδοσκοπικα πανεπιστήμια θα δημιουργήσει απαιτήσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Κάποιοι που έχτισαν καριέρες έτσι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και αυτό είναι μια κατάκτηση της Μεταπολίτευσης».

Για τις ευρωεκλογές

«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Ο κοσμος ψηφίζει ποιον θέλει να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα: Την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την κοινή αγροτική πολιτική

Ο στόχος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι το καλύτερο δυνατόν. Εμείς καθόμαστε το βράδυ των εκλογών με την οικογένειά μου και γράφουμε τις προβλέψεις και μετά βλέπουμε αν πέσαμε μέσα

Η υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου πρέπει να ερευνηθεί και από τη δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα

Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές. Θυμίζω ιστορικά ότι λάβαμε 33% και μετά από έναν μήνα συγκεντρώσαμε 39%. Στόχος είναι να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές.

Για πρώτη φορά έχουμε την θεσμική εναλλακτική της επιστολικής ψήφου για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποχής».

«Να μην μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Έκανα μια ομιλία 50 λεπτά μίλησα για τον κ. Κασσελάκη μισό λεπτό. Ομιλώ και ως παθών: το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος. Ένας νόμος που δεν είχε λογική. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε εντελώς και ο νόμος ισχύει ακόμα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Μην μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει. Να μας κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο για θέματα δικαίου όταν μίλησε ο κ. Κοντονής για παραυπουργείο και ο Τσίπρας mea culpa ότι κρεμάσαμε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους, πάει πολύ

Εμείς ψηφίσαμε τον νέο ποινικό κώδικα που επιταχύνει τη διαδικασία των δικών. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί και αυτό θα ήταν πιο ουσιαστικό από το να αναλωνόμαστε σε άλλα ζητήματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα κριθούν από αυτά. Ξέρω ότι εμείς έχουμε πολιτική πρόταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιπολίτευση. Ας είμαστε σοβαροί, είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρότεινα κυβερνητική θέση στον Κασσελάκη. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το είπε

Η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στη Βουλή και είναι ζήτημα όταν λείπει από εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα προβλήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε απόντες».

«Προγραμματίζεται τον Μάϊο συνάντηση με τον Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι «υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να γεφυρώσουμε τις εντάσεις. Ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή τον Μάιο να βρεθώ στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα».

«Συζητάμε για το μεγάλο αγκάθι της οριοθέτησης ΑΟΖ αλλά και να μην το λύσουμε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Η Μπελαρά θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο 2025».

«Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα Μπελέρη έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την υπόθεση Μπελέρη δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει για δικαιοσύνη.

«Έχουμε εκφράσει τις ισχυρότατες επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να ορκιστεί αλλά και το αν ήταν μια δίκαιη δίκη. Θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά πρωτόδικη. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Τέλος, στάθηκε και στο περιστατικό στην Οδησσό λέγοντας ότι «δεν καταλάβαμε ακριβώς τι συνέβη αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τις σημαίνει να είναι κάποιος σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων αλλά είμαστε υπέρ του αμυνόμενου και γι αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία».