Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ώρα «μάχης» για πρωθυπουργό και αρχηγούς στην ψήφιση του νομοσχεδίου
Εν μέσω αντιδράσεων σε τριπλό «μέτωπο» ψηφίζεται την Παρασκευή (8/3) το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση θα δίνει τη δική της μάχη με τη την αντιπολίτευση στη Βουλή, στους δρόμους θα βρίσκονται φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικοί.
Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εκεί όπου αναμένεται γερή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Γύρω στις 11 έχει προγραμματιστεί η ομιλία του πρωθυπουργού που αν κρίνει κανείς από τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου που ήταν αρκετά επεισοδιακή, αναμένεται να δεχτεί και εκείνος ισχυρή κριτική.
- Διαβάστε ακόμη: Πέταξαν φυλλάδια στο σπίτι του Πιερρακάκη - Τι απάντησε ο ίδιος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σταθεί ιδιαίτερα στην αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ και κυρίως κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ η απάντηση προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως έλεγαν στην Πειραιώς - θα είναι «τώρα θα φανεί ποιοι είναι με την πρόοδο και ποιοι θέλουν να κρατούν την Παιδεία δέσμια του παρελθόντος».
Ουσιαστικά η ομιλία του πρωθυπουργού θα κορυφώσει την τριήμερη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αντισυνταγματικότητα (ένσταση που απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ) του νομοσχεδίου και εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπι, με το ΠΑΣΟΚ να στέκεται στην αναθεωρηθεί το άρθρου 16 του Συντάγματος προτείνοντας το σκανδιναβικό μοντέλο των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Πιερρακάκης: Καταλύτης για το άλμα εμπρός
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα της Βουλής κάλεσε όσους αντιδρούν από την αντιπολίτευση να βάλουν μπροστά το συμφέρον της Παιδείας: «Οι διατάξεις αποπνέουν ένα πνεύμα διεθνοποίησης και ανοίγματος του πανεπιστήμιου, καθώς πρόκειται για μεταρρύθμιση - καταλύτη και άλμα προς τα εμπρός. Η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα δημόσιων πανεπιστήμιων έχει αυξηθεί και έχουμε αθροίσει μια σειρά αλλαγών που αναβαθμίζουν το πανεπιστήμιο.
Δίνοντας το ακαδημαϊκό δικαίωμα σε συγκεκριμένες δομές, που θα κριθούν από αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, το κράτος ασκεί έμμεσα κυριαρχία σε έναν χώρο που σήμερα είναι αρρύθμιστος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην στρίβουμε την πρωτοβουλία γιατί έρχεται να λύσει μια πραγματικότητα», σημείωσε και κατέληξε: «Πρέπει να αλλάξουμε γιατί αλλάζουν οι στόχοι. Σας καλώ να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο, το επιβεβλημένο και το αναγκαίο. Με θάρρος και σθένος όχι μόνο αλλάζει σελίδα στο βιβλίο, αλλά ανοίγει το νέο βιβλίο».
«Θύελλα» στην Ολομέλεια από τα «sugar daddies»
Εν τω μεταξύ, η επεισοδιακή συζήτηση έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα περί φοιτητριών που «οδηγούνται σε «sugar daddies» λόγω υψηλών διδάκτρων, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο να την επαναλαμβάνει, μιλώντας για «sugar babies» και «sugar daddies» που παρείχαν υπηρεσίες σε πλουσίους για τα εκπαιδευτικά έξοδά τους, προκαλώντας σφοδρή σύγκρουση στην Ολομέλεια.
Μάλιστα, τα κόμματα καταδίκασαν τη δήλωση του κ. Κουτσούμπα. Τόσο, η ΝΔ που έκανε λόγο για κατάπτυστη αναφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για... προσωπεία που έπεσαν, το ΠΑΣΟΚ που επικαλέστηκε τις... luben ανάγκες προβολής του γγ του ΚΚΕ, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Βουλή.
Αμέσως σημειώθηκε από την έδρα της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία εξέφρασε τη θλίψη της για τη «σεξιστική» - όπως η χαρακτηριστική - αναφορά του κ. Κουτσούμπα, με αποτέλεσμα να επανέλθει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ για να πει: «Ντροπή; Είναι ντροπή;; Ίσα-ίσα. Δεν διαβάζετε δημοσιεύματα; Αυτά είναι τα έργα σας, εμείς τα καταγγέλλουμε και τα καταδικάζουμε».
«Να το πάρετε πίσω»
«Είναι βαρύτατο το ολίσθημα και λάθος, μιλήσατε για εκπόρνευση κοριτσιών… Το σοβιετικό μπλοκ εκπόρνευε κορίτσια, όλοι ξέρουμε τι γινόταν στο πρώην ανατολικό μπλοκ και λέτε για εκπόρνευση… Είναι ντροπή αυτό που λέτε, να το πάρετε πίσω, δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση…», παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του επί του νομοσχεδίου.
Στον καυγά έλαβε μέρος και ο Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Στέλιου Πέτσα, τον επέπληξε γι' αυτές, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ του απάντησε ότι ταυτίζεται με το ΚΚΕ και επέμεινε ότι ακούστηκε άθλια.