ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη Μπελέρη: Προειδοποίηση Αθήνας για «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Καταδίκη Μπελέρη: Προειδοποίηση Αθήνας για «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Facebook - Φρέντι Μπελέρης

Η σκιά στις σχέσεις Αθήνας - Τιράνων φέρεται να έπεσε τον Μάιο 2023, μετά τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Είναι αξιοσημείωτο πως δύο σχεδόν μήνες πριν από το επίμαχο βράδυ που οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας πέρασαν χειροπέδες στον τότε ομογενή υποψήφιο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει το παρών.

«Τριγμοί» στις πολυκύμαντες σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανίας όπως και στη Χειμάρρα, είχε συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του στη Δερβιτσάνη. Τότε, ο Έντι Ράμα δήλωνε ότι «για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «με τον Αλβανό πρωθυπουργό, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη: «Δεν θα λυγίσουμε για 5-6 μήνες φυλακή παραπάνω», λέει ο γιος του Φρέντι Μπελέρη στο CNN Greece

Μέχρι και την ημέρα της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, διαφαινόταν να αναπτύσσεται μία θετική δυναμική ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, τουλάχιστον κατά τις δηλώσεις των δύο κυβερνήσεων. Ωστόσο, τα Τίρανα δεν είχαν προχωρήσει στις τελευταίες πινελιές, ώστε να συνταχθεί από κοινού το συνυποσχετικό για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, κάτι που είχε συμφωνηθεί από το 2020.

«Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου»

Των τελευταίων αυτών εξελίξεων είχε προηγηθεί ένα πολύ εντατικό διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθηνών και Τιράνων σε διάφορα επίπεδα. Η κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, βρέθηκε στο επίκεντρο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Αν και για τις Βρυξέλλες η υπόθεση Μπελέρη χαρακτηρίζεται «διμερής υπόθεση», για την Ελλάδα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί «ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών».

Πρόκειται για την πάγια ελληνική θέση, την οποία είχε επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Για την Αθήνα δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στην αλβανική δικαιοσύνη, αλλά εξασφάλισης στον Φρέντι Μπελέρη του δικαιώματός του να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας, να έχει μία δίκαιη δίκη και να του αναγνωριστεί το τεκμήριο της αθωότητας, με τις ίδιες διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου».

Προειδοποίηση από Αθήνα για «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Παρά τις όποιες προσπάθειες από την αλβανική πλευρά προκειμένου η υπόθεση Μπελέρη να μην βγαίνει στο ευρωπαϊκό τερέν, η ελληνική πλευρά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως πως αν η Αλβανία δεν συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, θα θέσει αναχώματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ένωση, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή με την οποία η Αθήνα δήλωσε τη ρητή επιφύλαξή της για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Open, το πρωί της Τετάρτης (6/3) σε σχέση με την καταδικαστική απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη σχολίασε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως «η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί την Ελλάδα στην άσκηση βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».