ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, μετά από τριήμερη συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 6 Μαρτίου.

Την τελευταία μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αύριο Παρασκευή, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ σήμερα τοποθετήθηκαν επί των ρυθμίσεών του εκπρόσωποι εξωκοινοβουλευτικών φορέων, των οποίων οι απόψεις διίστανται σχετικώς με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Διιστάμενες ήταν οι απόψεις και μεταξύ των φοιτητικών Συλλόγων με ενδεικτικές τις θέσεις του Γιώργου Σταυρόπουλου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής Θράκης, που είπε ότι «χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο» και εξέφρασε την χαρά του που το νομοσχέδιο προβλέπει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων και του Αλέξανδρου Θεολόγου ,αντιπρόεδρου του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που είπε ότι η κυβέρνηση πάει να κάνει την αδικία νόμο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ υπήρξαν φωνές, όπως αυτή του εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου που έκαναν λόγο για αντισυνταγματικό νομοθέτημα, αφού παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Παναγιώτης Αγνιάδης, ανέφερε ότι με το νέο καθεστώς η Ελλάδα θα προσελκύσει μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές. Επίσης η Ντόρα Οικονόμου, από τον ΣΕΒ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρα θετική εξέλιξη την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» και προσέθεσε πως «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον συγχρονισμό της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο». Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου

Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Πάρης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη δυνατότητα στο Δημοκρίτειο να ηγηθεί της ανάπτυξης στην περιοχή, με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό». «Ιστορική στιγμή για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο»,χαρακτήρισε την προώθηση του νομοσχεδίου,ο πρόεδρός του Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε ότι η υπό αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, συνιστά «μεταρρύθμιση που θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία».

Απεναντίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ

Δημήτρης Λαμπράκης, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε «προσχηματικό και για εντυπώσεις, το διάλογο που κάνει η κυβέρνηση».«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύουν αποφασιστικά τη δραστηριότητα των δημόσιων Πανεπιστημίων», ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης