Γεραπετρίτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας περνά από την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας», επαναβεβαίωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η προοπτική αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών, όπως επίσης κρίνεται με βάση την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Γεραπετρίτης, ενημέρωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες στο να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις και στο επίπεδο των επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου ακόμη δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση αλλά και για τα υπόλοιπα μέρη τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη Συνθήκη και διευκρίνισε ότι «Η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει βασικά σημεία της Συμφωνίας όπως η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στην νέα Συνταγματική της ονομασία».
Κύρωση στον κατάλληλο χρόνο
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι η θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα προβλεπόμενα Μνημόνια, σε χρόνο ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική Πολιτεία και πάντοτε σε συνάρτηση με την ορθή και καλή τη πίστη εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης των Πρεσπών.
Προσέθεσε επίσης ότι για να υπάρξει εξέλιξη και να ολοκληρωθεί σε όλα τα κεφάλαια η Συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις και οι αιρεσιμότητες που είχαν προβλεφθεί από την ίδια την Συμφωνία. “Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές αλλά έως σήμερα δεν έχουν συντελεστεί, όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Δική μας υποχρέωση είναι να παρακολουθούμε την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες» εξήγησε.
Η επίκαιρη ερώτηση της Δούρου
Στις συγκεκριμένες αναφορές για το θέμα, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου η οποία είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση μη τηρώντας τη Συμφωνία δεν προχώρησε στην κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας και δεν συγκάλεσε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας ως όφειλε και ρώτησε τον υπουργό:
- Πότε θα έρθουν στη Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υποχρεούται εκ της Συμφωνίας η χώρα μας και
- Σε ποιές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα λαμβάνοντας υπόψη ότι η τήρηση της Συμφωνίας αποτελεί ευρωπαϊκό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας
«Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια διεθνή συνθήκη και ως τέτοια υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου και δεν μπορεί να τροποποιηθεί με μονομερή ενέργεια από οποιοδήποτε μέρος Κατά τούτο συνιστά ένα υπερνομοθετικής τυπικής ισχύος κείμενο, το οποίο δεσμεύει τη χώρα μας. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ότι αφορά τα επιμέρους κεφάλαιά της. Θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα προβλεπόμενα Μνημόνια, ο οποίος θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική Πολιτεία και πάντοτε σε συνάρτηση με την ορθή και καλή τη πίστη εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης των Πρεσπών», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης κατά την πρωτολογία του και ειδικώς επισήμανε ότι πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία αναφέρονται μέσα στη Συμφωνία μεταξύ των οποίων η 12η Φεβρουαρίου για την προσαρμογή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τα προβλεπόμενα επίσημα έγγραφα προς χρήση στο εξωτερικό, μετά το πέρας της τεχνικής μεταβατικής περιόδου.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες στο να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις και για το κομμάτι των επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου ακόμη δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και για τα υπόλοιπα μέρη τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη Συνθήκη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό.
Ξεκαθάρισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας. Εξάλλου η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος, από τη Θεσσαλονίκη και το 2003 και την ατζέντα για την διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην πολιτική και εθνική επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προσέθεσε: «Βεβαίως η προοπτική αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών όπως επίσης κρίνεται με βάση την Αρχή των ιδίων επιδόσεων, των επιδόσεων της χώρας εν σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Καταλήγοντας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε μια παρακολούθηση της πιστής Συμφωνίας των Πρεσπών και όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των προβλεπομένων.
Για δε τα ζητήματα που αφορούν στην συγκρότηση Επιτροπών, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέωσε ότι ορισμένες λειτουργούν όπως αυτή που αφορά τα ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα - και θα υπάρξει μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον - άλλες Επιτροπές έχουν τεθεί σε χρονοδιάγραμμα το οποίο για το επόμενο διάστημα και κατέληξε λέγοντας: “Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε μια φάση παρακολούθησης πάντοτε για την εφαρμογή και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας».