ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ - Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ - Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου
EUROKINISSI

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πρόκειται να αναλύσει σήμερα Τετάρτη (07/02) ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας θα αναλύσει τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει:

  • Μη Κερδοσκοπικά Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων
  • Την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και
  • Την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Μαρινάκης: Το 70% του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια

«Το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», επισήμανε από την πλευρά του το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους (…) Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια που συνεχίζονται για Πέμπτη εβδομάδα, λόγω τω αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ Μαρινάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τα δημόσια πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά 70% αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση: «Μη κρατικά πανεπιστήμια - παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το πότε θα ψηφιστεί, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – και στόχος να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή μιλάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, στο μήνα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στον Φεβρουάριο του 2024, θα μπορεί μετά την ψήφιση αυτού του ένα παιδί το οποίο τελειώνει το σχολείο αν θέλει να περάσει, να εγγραφεί σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του (…)».