ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με την ομιλία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, αυτή την ώρα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψήφισμα και η Ολομέλεια εισέρχεται στην ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου και σε έξι άρθρα του.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ΝΔ και την Πλεύση Ελευθερίας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησαν από την αρχική θετική στάση τους, μετά την κατάθεση της τροπολογίας για την επέκταση του μέτρου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η τροπολογία, αναμένεται να καταψηφιστεί καθώς δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να «περάσει», καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν την στηρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής:

  • Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν δηλώσει η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
  • Κατά της αρχής του νομοσχεδίου είχαν δηλώσει το ΚΚΕ και η Νίκη.
  • Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια είχαν δηλώσει η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
  • Η Πλεύση Ελευθερίας ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει όμως ότι τελικά θα ψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Με αυτά τα δεδομένα, το νομοσχέδιο, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, θα εξασφάλιζε 232 θετικές ψήφους, επί της αρχής, λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάθεση της τροπολογίας για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς εκτίμησε πως είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη ευρεία πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτούνται εκ του Συντάγματος από για την ψήφισή της.

Παρεμβάσεις

Στην συζήτηση σήμερα παρενέβη ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος σε σκωπτικό τόνο ο “ευχαρίστησε” τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αρνούμενοι την συναίνεση στο νομοσχέδιο, ταύτισε το κυβερνών κόμμα με το 75% του κόσμου ο οποίος βλέπει θετικά το μέτρο της επιστολικής ψήφου.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί άριστα άριστα και θα συμβάλλει ώστε να αρθούν όλα τα θεσμικά εμπόδια για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση τεσσάρων περιφερειών αποδήμων, για να την χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και προσβλητική για τον ελληνισμό της Ομογένειας.

Βορίδης: «Γιατί η επιστολική ψήφος είναι καλή για τις ευρωεκλογές και κακή για τις εθνικές εκλογές»

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η επιστολική ψήφος είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν είχε υλοποιηθεί και αποτελεί την βασική επιλογή αν οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, δια της επιστολικής ψήφου και προσέθεσε πως περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις, να τοποθετηθούν με ευθύνη και να πουν πως τοποθετούνται απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία.

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχατε ψηφίσει στην Επιτροπή υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. Σήμερα πρέπει να εξηγήσετε γιατί η επιστολική ψήφος είναι καλή για τις ευρωεκλογές και κακή για τις εθνικές εκλογές», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς τα έδρανα των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης. Συνέχισε σημειώνοντας πως η επιστολική ψήφος θα αποτιμηθεί στις ευρωεκλογές, το θέμα ξαναέρθει και διερωτήθηκε ποια θα είναι η στάση τους στάση σας μετά από πέντε ή έξι μήνες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα άρτιο νομοσχέδιο που διασφαλίζει τις εγγυήσεις που θέτει το Σύνταγμα και διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εξήγησε ότι η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, έχοντας διαπιστώσει ότι είχε επιτευχθεί η συναίνεση ώστε να «περάσει» αυτό το αυτονόητο δικαίωμα της διασποράς.

«Καλούμε την κ. Κεραμέως να αποδεχθεί τις τέσσερις τροπολογίες που καταθέσαμε, και εμείς θα είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο. Αλλιώς η αυτονόητη προσπάθεια διασφάλισης της ευρύτατης δυνατής πολιτικής συναίνεσης σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας υπονομεύθηκε”, επέμεινε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο είναι να αποσυρθεί η τροπολογία Κεραμέως, να γίνουν δεκτές οι αναγκαίες αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως η τροπολογία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση για μια ολοκληρωμένη και άρτια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, επανήλθε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης