Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Οχι» στην επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου
Στην απόρριψη της προσπάθειας της Λιβύης να επαναφέρει δια της πλαγίας το τουρκολυβικό μνημόνιο με την κήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης, προχώρησε η Ελλάδα με επιστολή την οποία απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ και η οποία θα δημοσιευθεί και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
Η επιστολή συντάχθηκε στην Αθήνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και επιδόθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβη, Ευάγγελο Σέκερη.
Η Ελλάδα αιτιολογεί την θέση ότι η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και συγχρόνως επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο όπως και ολες οι κινήσεις οι οποίες γίνονται στην βάση των συντεταγμένων που έχει ορίσει, κλείνοντας ουσιαστικά τον Κόλπο της Σύρτης.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Αθήνας προς τον ΟΗΕ, η συγκεκριμένη ενέργεια στερείται νομιμότητας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσω της επιστολής που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου, η Ελλάδα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:
α) διότι κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974,
β) χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι αντίθετες επίσης με το Διεθνές Δίκαιο, και
γ) κυρίως, γιατί οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.
Η Ελλάδα με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.
Επισημαίνει επίσης πως τέτοιες κινήσεις δεν προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για την Ελλάδα και εκφράζει τη γνωστή ελληνική θέση πως τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.