Κεραμέως: «Ιστορική ευκαιρία» η επιστολική ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού - Οι αντιδράσεις
Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να κάνει λόγο για «ιστορική ευκαιρία και ευθύνη» στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και να καταθέτει τροπολογία ώστε το μέτρο να ισχύσει για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται υπό τις αντιδράσεις των κομμάτων που θεώρησαν «πρόχειρη», «αιφνιδιαστική» την κίνηση της κυβέρνησης που υποκρύπτει μικροκομματικούς σχεδιασμούς.
Η κατάθεση της τροπολογίας, προκάλεσε κλυδωνισμούς με αποτέλεσμα να επαπειλείται η κοινοβουλευτική βάση της συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί (αφού εκτός από την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν) και πλέον το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του, Παναγιώτη Δουδωνή, ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα επανεξετάσει τη στάση του, ενώ και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να υπαναχωρήσει από την αρχική θετική του τοποθέτηση.
Παρόλα αυτά, ακόμη και αν τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίξει το σχέδιο νόμου, ή ακόμη ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει γνώμη, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η θετική έκβαση της ψήφισης του, αφού απαιτείται απλή πλειοψηφία, καθώς διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.
Η ψήφιση της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, είναι αυτή που πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.
Η υπουργός Εσωτερικών, πάντως στην βάση της συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί βασίστηκε για να φέρει την νέα ρύθμιση και κάλεσε τα κόμματα να επιδείξουν την ίδια συναινετική διάθεση και σε αυτή τη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση που ισχύει σε πολλές χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου.
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του λόγου της κατά την ανακοίνωση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Ήδη 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για επιστολική στους απόδημους στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές;», είπε η Νίκη Κεραμέως και τόνισε πως η ψήφιση της διάταξης αυτής αποτελεί δείγμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, πέρα και πάνω από κόμματα.
«Λαθροχειρίες της τελευταίας στιγμής»
«Με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να υφαρπάξει την συναίνεση όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας. Δεν θα το πετύχετε είστε τραγικά μόνοι», είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «απόλυτο αιφνιδιασμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μικροκομματικούς σχεδιασμούς».
Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, κάλεσε τα δύο κόμματα να αλλάξουν τη θετική τους στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ το ίδιο έκανε και ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Νέα Αριστερά, ο οποίος μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και διαφορετική από το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Για πράξη ευθύνης κι όχι αιφνιδιασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, και η Νίκη, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία για τους εκλογείς του εξωτερικού, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, η αρχή της αμεσότητας και της μυστικότητας της ψήφου.
Επί της ουσίας των διαφωνιών των κομμάτων για την επίμαχη τροπολογία, απάντησε η Νίκη Κεραμέως κατηγορώντας τα κόμματα για «υποκρισία» αφού -όπως είπε- δέχονται την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να είναι πραξικόπημα η επιστολική ψήφος. «Να μην περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να άρουμε τα εμπόδια για τους απόδημους. Είναι αυτονόητη η επέκταση της διευκόλυνσης», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Εσωτερικών.
«Έχουμε, σήμερα, την ιστορική ευκαιρία, αλλά και την ιστορική ευθύνη, να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Να δημιουργήσουμε, μία ακόμη πιο ισχυρή «γέφυρα», όπως μας είπαν και εκπρόσωποι των Απόδημων Ελλήνων κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή, που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά μας, στην πράξη, την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στην μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα μας, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας», τόνισε η κυρία Κεραμέως.
«Ορόσημο της εκλογικής ιστορίας της χώρας»
Η κ. Κεραμέως ενέταξε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στα ορόσημα της εκλογικής ιστορίας της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι «μετά την καθιέρωση των ψηφοδελτίων το 1914 και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1952, αποτελεί μία νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τρόπο που ψηφίζουμε. H καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αίρει όλα τα πραγματικά, τα πρακτικά εμπόδια, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών».
«Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις και διαφορές, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα. Να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι σε θέματα Δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε επίσης η κ. Κεραμέως κλείνοντας την ομιλία της.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται Τρίτη και Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί. Αύριο πρόκειται να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του πρωθυπουργού που αναρρώνει από γρίπη.