ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Μεσανατολικό: Η λύση πρέπει να είναι συνολική

Γεραπετρίτης για Μεσανατολικό: Η λύση πρέπει να είναι συνολική
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στον πόλεμο στη Γάζα και σε ένα συνολικό και δίκαιο σχέδιο ειρήνης αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mamlaka της Ιορδανίας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να έχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους, ώστε να επιτευχθεί συνολική και δίκαιη λύση που θα εγγυάται την ειρήνη.

«Πιστεύω πως όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επόμενη μέρα, για ένα συνολικό και βιώσιμο σχέδιο ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές της διένεξης, η Παλαιστινιακή και η Ισραηλινή επιθυμούν να δουν μια λύση στη βάση του Διεθνούς δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό μας ωθεί να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές της Αραβικής περιοχής. Η λύση πρέπει να είναι συνολική. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια πραγματική καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να εργαστούμε με θεσμικό πρακτικό και πολιτικό τρόπο για μια βιώσιμη ειρήνη», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Ζούμε σε μια ασταθή περιοχή ... οι ανησυχίες αυτές υπάρχουν από αιώνες πριν. Πιστεύω ότι τώρα οφείλουμε να είμαστε αποφασιστικοί στην εξεύρεση λύσεων και αποτελεσμάτων, εντός καθορισμένου χρόνου. Προς τούτο, είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός του συνόλου της διεθνούς κοινότητος, και όχι μόνο των πλευρών της διένεξης, αλλά όλων».

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, όσον αφορά στη δημιουργία βιώσιμων και ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι γίνονται προσπάθειες για την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στη Λωρίδα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει οξεία και κλιμακούμενη κρίση όσον αφορά στην ανθρωπιστική κατάσταση, ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε για την ύπαρξη σταθερών και απρόσκοπτων ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ παράλληλα πρέπει να εργαστούμε για μία βιώσιμη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία αναφερθήκαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε νέους διαδρόμους, ασφαλείς και σταθερούς για την άφιξη της βοήθειας, κατά τρόπο συνεχή και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πρέπει να προσπαθήσουμε για την επαναφορά των βασικών υπηρεσιών, όπως είναι η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός, και άλλα δίκτυα κοινής ωφελείας, στη Λωρίδα της Γάζας. Να προσπαθήσουμε ξανά να επιτρέπεται η είσοδος στη Γάζα, για να προσφερθούν οι υπηρεσίες, σε αυτούς που τις χρειάζονται εκεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταρτίσουμε σχέδιο ανοικοδόμησης. Όλα αυτά επέρχονται μέσω ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mamlaka για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδος, στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων για τις κρίσεις της περιοχής.

«Εργάζομαι για τον συντονισμό των προσπαθειών της Ελλάδος με τις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα με την Ιορδανία. Γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις που ταλανίζουν τα κράτη της Μέσης Ανατολής άρχισαν να οξύνονται με ανησυχητικό τρόπο. Ανησυχούμε επίσης για τις επιπτώσεις των κρίσεων αυτών, ιδίως στο Λίβανο και την Ερυθρά θάλασσα, γι’ αυτό εργαζόμαστε στενά με την Ιορδανία, για τη δημιουργία μίας ξεκάθαρης προσέγγισης, με στόχο τον τερματισμό αυτών των κρίσεων», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τέλος, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα ότι σύντομα επίκειται συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητηθούν οι κυριότερες εξελίξεις των κρίσεων της περιοχής και συγκεκριμένα ο πόλεμος στη Γάζα και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Την προσεχή Δευτέρα θα φιλοξενήσουμε τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, για συζήτηση των εξελίξεων των ανησυχητικών κρίσεων στην περιοχή. Θα εργαστούμε αρχικά για την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από την ΕΕ, καθότι κατέχει θεσμικά όργανα για τη συνέχιση παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας και εισόδου (εισδοχής) των φορτηγών της βοήθειας στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας».