ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο - Το μέτρο θα ισχύσει από τις Ευρωεκλογές

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως να κάνει λόγο για μεταρρύθμιση που εμβαθύνει τη Δημοκρατία, το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο, τέθηκε σε επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η αρμόδια υπουργός παρουσίασε τις διατάξεις του νομοθετήματος, επισημαίνοντας πως αίρονται όλα τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ιδίως για τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους φοιτητές, τους εποχικά εργαζόμενους και όλους εν τέλει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους, μέσω μιας ασφαλούς, εύκολης και δωρεάν διαδικασίας.

Υπογράμμισε ταυτοχρόνως ότι το καλοκαίρι άλλαξε το τοπίο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και σήμερα αίρονται όλα τα πρακτικά εμπόδια ώστε να μην απαιτείται η μετακίνηση τους, αλλά μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους, ενώ προσέθεσε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα αυτή και στους εντός της Επικράτειας εκλογείς.

Η κυρία Κεραμέως παρατήρησε εξάλλου ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δεν είναι ούτε «δεξιά», ούτε «αριστερή», ούτε «κεντρώα», παρά αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και της κοινωνίας, ενώ εκτίμησε ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα επιτευχθεί η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.

Τα «ναι μεν αλλά…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την καθολικότητα του μέτρου, με την μεν εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτα Πούλου να ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο για όλους και τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, να διευκρινίζει ότι είναι υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για όσους έχουν πράγματι πρόβλημα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία και να προσθέτει ότι επιφυλάσσεται σχετικώς με την άνευ προϋποθέσεων στο σύνολο των εντός επικρατείας εκλογέων.

«Η ΝΔ νομοθετεί με τη ρήση Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», είπε η κυρία Πούλου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και έθεσε και εξέφρασε διαφωνία στις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στην κατανομή των αδιάθετων εδρών. Στις αντιρρήσεις αυτές, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, λέγοντας αφενός ότι έτσι γίνεται η κατανομή των εδρών με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αφετέρου επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει πιο δίκαιο σύστημα, απλή αναλογική σε όποιον παίρνει 3%».

Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές, η Νίκη Κεραμέως διερωτήθηκε «για ποιο λόγο να υπάρχουν περιορισμοί» και απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των κομμάτων τους έθεσε το ερώτημα αν τελικώς θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου;

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της διάκειται θετικά, ζήτησε ωστόσο εγγυήσεις διαφάνειας της διαδικασίας.

… και τα «Όχι»

«Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου ως μια επικίνδυνη αντιδραστική τομή», είπε ο Γιάννης Γκιόκας, εκ μέρους του ΚΚΕ και έκανε λόγο για «κίνδυνο χειραγώγησης της ψήφου των πολιτών».

«Ένα νομοσχέδιο που γενικεύει τη χρήση της επιστολικής ψήφου, δημιουργεί ερωτήματα για την πολιτική του σκοπιμότητα», ανέφερε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ειδικός αγορητής από την Νέα Αριστερά.

Θέμα «δικλείδων ασφαλείας» έθεσαν η Ελληνική Λύση, το κόμμα των Σπαρτιατών και η ΝΙΚΗ, υποστηρίζοντας πως δεν εξασφαλίζεται, με το νομοσχέδιο αυτό, το αδιάβλητο της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης