ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συνεργασία και F-35: Το «ταμείο» από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Αμυντική συνεργασία και F-35: Το «ταμείο» από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν Γ.Τ Πρωθυπουργού

Χαμόγελα επικρατούν στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ζεστό κλίμα στα Χανιά. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ήταν ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι, με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα να αναφέρουν όταν ερωτήθηκαν για το ζήτημα των F35 ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Η απάντηση από την Ουάσιγκτον στην ελληνική αποστολή αιτήματος που είχε στείλει η Πολεμική Αεροπορία το Ιούνιο του 2022 για την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.