ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για μετανάστες: Τι θα κάνει ο Σαμαράς - Πότε τέθηκε ξανά κομματική πειθαρχία στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη λειτουργίας του "Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς", Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Με την κρίση που υπέβοσκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, λόγω της αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία για τους μετανάστες, να έχει αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την «πειθαρχία» που επιβλήθηκε, σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στο τί θα πράξει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης.

Η ρύθμιση - που δίνει την δυνατότητα σε μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, να πάρουν τριετή άδεια παραμονής, εφόσον εργάζονται στη χώρα – αναμένεται να ψηφιστεί το μεσημέρι στην Ολομέλεια, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε.

Όπως συνάγεται από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, ιδίως του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Αντώνης Σαμαράς «εξαιρείται» από την πειθαρχία, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αν θα βρίσκεται στην Ολομέλεια, αν θα μιλήσει και θα καταψηφίσει την ρύθμιση, ή θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία.

Όσοι από τους βουλευτές συμμερίζονται την άποψη του Αντώνη Σαμαρά και είχαν την πρόθεση να καταψηφίσουν την διάταξη, εφόσον επικρατούσε η κατά συνείδηση ψήφος, τώρα πια με την “δαμόκλειο σπάθη” της διαγραφής να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, φαίνεται ότι θα το ξανασκεφτούν πολλές φορές και τελικώς δεν θα το πράξουν. Χωρίς ποτέ να μπορεί να προβλεφθεί η όποια έκπληξη, ενδεικτική είναι η στάση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος θα καταψήφιζε την ρύθμιση, αλλά τώρα υπαναχωρεί λόγω της πειθαρχίας που τέθηκε.

Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ψηφίζει την ρύθμιση, κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επιδιώκοντας προφανώς να δει τη ΝΔ να πλήττεται από τυχόν διαρροές από τους λεγόμενους “σαμαρικούς” βουλευτές και πάντως πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίσει ότι “άλλο ο πρώην πρωθυπουργός άλλο οι βουλευτές” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εφόσον καταψηφιστεί από κάποιον η διάταξη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως μιλά για “μίζερη” διάταξη διότι “αφήνει τον μετανάστη εκτεθειμένο στον κακό εργοδότη ο οποίος ανά πάσα στιγμή, μπορεί να του στερήσει την εργασία».

Το ΠΑΣΟΚ επίσης ψηφίζει θετικά στη διάταξη αλλά καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ επίσης δήλωσε ότι υπερψηφίζει παρά τη διαφωνία του με την πρόβλεψη που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία.

Την τροπολογία ψηφίζει και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Καιρίδης: Δεν πρόκειται περί νομιμοποίησης

“Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα”, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος απέναντι “στο άλλο άκρο” του πολιτικού μπλοκ – όπως χαρακτήρισε τους επικριτές της διάταξης – διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται περί νομιμοποίησης διότι – όπως εξηγεί - η ρύθμιση δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας (όπως στη Γερμανία) απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και μπορούν να δουλέψουν και για όσους δουλεύουν.

Υπερθεματίζει δε για την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως “τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές”.

Πότε έθεσε ξανά κομματική πειθαρχία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πάντως χθες στα πηγαδάκια της Βουλής φούντωσε η συζήτηση ότι πρώτη φορά η ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που δεν είναι ακριβές καθώς το ίδιο είχε γίνει. με την τροπολογία για τον μη υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, που ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν διαρροές από βουλευτές που εκλέγονταν στη Βόρειο Ελλάδα και στην Περιφέρεια του Πειραιά, είχε στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή.

«Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Δεν μας αφορά αν διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ γιατί αφαιρούνται βαθμοί ούτε αν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός γιατί δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ», είχαν διαμηνύσει τότε κυβερνητικές πηγές.

Επίσης καλά πληροφορημένες πηγές τότε έλεγαν ότι η διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα του κόμματος, μία ημέρα πριν την “επίμαχη” ψηφοφορία, ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα στα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Όταν ο Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους κομματικής πειθαρχίας

Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, με αιχμή την αντίδραση Σαμαρά, θυμήθηκαν οι παροικούντες τη Βουλή των Ελλήνων και τον Μάιο του 2010 οπότε ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή το γνωστό Μνημόνιο – νομοσχέδιο με "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη − μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)" το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε, επιβάλλοντας γραμμή "κομματικής πειθαρχίας". Μετά την ψηφοφορία η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία ύστερα από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, λόγω της επιλογής της να υπερψηφίσει την νομοθετική διάταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης