ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοεξαιρέθηκε και η Ζωή Ράπτη από την Εξεταστική για τα Τέμπη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μετά τον Θάνο Πλεύρη, και η Ζωή Ράπτη αιτήθηκε την εξαίρεσή της από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το δυστύχημα των Τεμπών.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – που ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της από την Επιτροπή λόγω του εξώδικου των συγγενών των θυμάτων, το οποίο μεν δεν έχει λάβει αλλά ήρθε σε γνώση της – ανέφερε ότι μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά του ονόματός της σε οποιοδήποτε διαδικαστικό έγγραφο των δικαστικών αρχών ή κάποια μηνυτήρια αναφορά είτε των συγγενών είτε οποιουδήποτε άλλου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Το όνομά μου το ανέγνωσα στην από 8 Δεκεμβρίου 2023 συμπληρωματική έγκληση, με την οποία ζητείται η διερεύνηση τυχόν και δικής μου συμμετοχής, με το δεδομένο ότι -όπως αναφέρεται σε αυτήν- βρισκόταν επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα στην περιοχή του συμβάντος από την επόμενη ημέρα» είπε.

Ωστόσο αιτιολογώντας την απόφασή της, υπογράμμισε, με έντονη συγκίνηση, ότι επειδή ακόμα την στοιχειώνουν, «εκείνες οι δύσκολες πρώτες ώρες, και στη συνέχεια οι επόμενες ημέρες που ακολούθησαν», κατά τις οποίες έβλεπε στα μάτια τις μητέρες των ανθρώπων που χάθηκαν και για το γεγονός ότι θα πρέπει πράγματι η Επιτροπή να είναι πλήρως αμερόληπτη και να μην υπάρχει καμιά συναισθηματική, καν, εμπλοκή οποιουδήποτε μέλους της, «διότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να τοποθετηθώ και υπέρ των γονέων και των συγγενών των θυμάτων για ένα τραγικό δυστύχημα, για το οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τα αίτια και βεβαίως και για τους υπαίτιους» η ίδια προτείνει την αυτοεξαίρεσή της.

«Όχι γιατί έχω κάποια οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή σε φερόμενη σύσκεψη τάχα συντονιστικού το οποίο αλλοίωσε οποιοδήποτε στοιχείο αλλά για το γεγονός και της απλής παρουσίας μου κατά τη διάρκεια των 48 εκείνων πρώτον τραγικών ωρών δυστυχήματος. Υπό αυτή και μόνο την έννοια ζητάω την αυτοεξαίρεση μου» διευκρίνισε περαιτέρω η κα Ράπτη.

Κύκλοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας λίγο αργότερα ανέφεραν: «Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενοι τη διαδικασία, με παράλληλη συναίσθηση καθήκοντος απέναντι σε εκείνους που ζητάνε απαντήσεις κι αντί αυτού βλέπουν ένα κατενάτσιο της αντιπολίτευσης «επί της διαδικασίας», αποφασίστηκε η αυτοεξαίρεση της Ζωής Ράπτη μετά από αυτή του εισηγητή της πλειοψηφίας Θάνου Πλεύρη. Είναι αδιανόητο να έχουν χαθεί τέσσερις εβδομάδες εργασιών της εξεταστικής επιτροπής λόγω μικροτακτικισμων. Καλούμε έστω κι αυτή τη στιγμή την αντιπολίτευση να κατανοήσει την ανάγκη να φωτιστεί μια ευαίσθητη κοινωνικά υπόθεση».

Στο μεταξύ κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ο Βασίλειος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να απέχει από την Επιτροπή επειδή συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο και της είχε υποβληθεί μήνυση, λόγος δηλαδή για τον οποίο αυτοεξαιρέθηκε και ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Εξεταστικής εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η κα Ράπτη αναγκάστηκε σε αυτοεξαίρεση, παρά την αρχική άρνηση της ιδίας και του εισηγητή της ΝΔ, λόγω της έγκλησης που έχει κατατεθεί από συγγενείς των θυμάτων. «Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να κρύψει η κυβερνητική πλειοψηφία την αλήθεια και ότι ο δικαστικός αγώνας των συγγενών μπορεί να φέρει αποτελέσματα», τονίζουν οι οι Β. Κόκκαλης, Δ. Καλαματιανός, Θ. Ξανθόπουλος και Ιω. Σαρακιώτης.

Με την σειρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε ότι στην κα Ράπτη δεν είχε υποβληθεί μήνυση, ούτε υπήρξαν διαβιβαστικά έγγραφα του Αρείου Πάγου ή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που να την κατονομάζουν, ενώ η ίδια, ως υφυπουργός Υγείας, βρέθηκε μόνο μια μέρα στα νοσοκομεία της Λάρισας για να συμπαρασταθεί στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η Μιλένα Αποστολάκη, από το ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι από τη στιγμή που έχει υποβληθεί έγκληση κατά της κας Ράπτη θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί. Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα εξέφρασε την άποψη ότι η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών αποτελεί ευθύνη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την εξαίρεση κανενός, καθώς εμπιστεύεται πως οι βουλευτές θα λειτουργήσουν με αμεροληψία. Ο Π. Δημητριάδης, από τους Σπαρτιάτες είχε πει ότι υπάρχει μήνυση, και είναι θέμα των εισαγγελέων να κρίνουν εάν αυτή είναι αβάσιμη. Η Πέτη Πέρκα, από την Νέα Αριστερά, σημείωσε ότι για λόγους δικαιοσύνης, η επιβολή της πλειοψηφίας στην σύνθεση μιας επιτροπής (με την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου) πρέπει να σταματήσει διά της εξαίρεσης και της κας Ράπτη. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νίκης, Τ. Οικονομόπουλο, η κα Ράπτη θα μπορούσε να πει ότι φεύγει μόνη της. Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελ. Καραγωργοπούλου επισήμανε ότι υπάρχει ονομαστική αναφορά στην κα Ράπτη, στην συμπληρωματική έγκληση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Φλώρος, ζήτησε να ακολουθήσει και η κα Ράπτη την πρακτική του Θάνου Πλεύρη.

Η Εξεταστική Επιτροπή, μετά και την εξέλιξη αυτή, βρίσκεται σε αναμονή για την αντικατάστασή της. Αύριο πάντως θα συνεδριάσει ώστε να συντάξει κατάλογο μαρτύρων, που τεθούν ενώπιον της, αλλά και εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης