ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τις Συνόδους ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τις Συνόδους ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα (13/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αύριο Πέμπτη και Παρασκευή (14 & 15 Δεκεμβρίου) θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων έρχεται ένα χρόνο μετά την σύνοδο του 2022 στα Τίρανα με αντικείμενο την επαναβεβαίωση της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων με προϋπόθεση ότι θα προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στη σύνοδο θα συμμετέχει και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με την Αθήνα να ρίχνει στο τραπέζι το βέτο διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι όσο δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας ο κ. Μπελέρης η πόρτα της Ε.Ε. για την Αλβανία θα μένει κλειστή.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση η οποία δείχνει ότι η κοινή γνώμη σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένη.

Σύμφωνα με έρευνα σε έξι χώρες της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (12/12) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), δεν υπάρχει σαφής υποστήριξη της πλειοψηφίας για την ένταξη οποιασδήποτε από τις σημερινές υποψήφιες χώρες στο μπλοκ σύντομα, παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες είναι ανοιχτοί στην ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και του Μαυροβουνίου.

Οι απόψεις φάνηκε να διαφέρουν ανάλογα με το αν οι ερωτηθέντες προέρχονται από «παλαιά» ή «νέα» κράτη μέλη. Η επικρατούσα άποψη στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία είναι ότι η Ε.Ε δεν θα πρέπει να προσθέσει νέα μέλη σύντομα, ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη διεύρυνση στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Σε ότι αφορά την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και η στήριξη των Ευρωπαίων, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. με στόχο να υπάρχει συμφωνία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.