ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλίνεται σε κανένα

Kασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλίνεται σε κανένα
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο (9/12) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο Ξενοδοχείο Caravel.

Οι εργασίες της συνεδρίασης άνοιξαν στις 11:30 με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος τόνισε πως: « Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλίνεται σε κανένα.

Για την επόμενη περίοδο βάζουμε μεγάλους στόχους, γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης».

«Η μόνη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν υπάρχουν πλέον αυλικοί για να δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες», τόνισε, μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη Νέα Αριστερά και τη στάση της σε σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ως προς την ανασυγκρότηση του κόμματος, έκανε λόγο για περιφερειακές ημερίδες, με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τη δράση σε συνδικάτα κι αυτοδιοίκηση, καθημερινές περιοδείες κι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών παντού. Να αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση τα παλιά και νέα μέλη μας. Να νιώσουν ότι τώρα πάμε να ξαναχτίσουμε την παράταξη της νίκης. Να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες κάθε μέλους μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στον ελληνισμό της διασποράς. Μέσα από την ψηφιακή μας πλατφόρμα, μέσα από τα νέα μας think tanks, αλλά και κάνοντας τις διαδικασίες μας πιο ανοιχτές και πιο ελκυστικές για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το χώρο μας.

Με την ερώτηση μιας νεαρής για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αν συμφωνείς με τη φιλοσοφία μας, πως είμαστε ένα βαθιά προοδευτικό κόμμα, κι αν θέλεις να αλλάξεις την καθημερινότητά σου, τότε γίνε μέλος», της απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αν αυτό είναι η πυξίδα μας, θα πετύχουμε. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την κοινωνία, για να αλλάξουμε τη χώρα. Είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο από συμφέροντα κόμμα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «υπόκλιση» Γεραπετρίτη στον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλίνεται σε κανέναν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ, «σε μια κυβέρνηση που επιβάλλει μιζέρια για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους, σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό κι αδιαφάνεια, που έφτασε να λοιδορεί και να εκδικείται ακόμα κι εκείνους στους οποίους όμνυε μέχρι πρότινος: τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε σε αυτό που χαρακτηρισε ανασφάλεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους, καθώς και στην οπαδική βία, καλώντας και σε παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου: «Δεν θέλουμε αυτήν την κοινωνία. Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον παραιτήσει» σήμερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως η βία δεν είναι φυσικό αλλά κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του: «Χρειάζονται πράξεις, πολιτική βούληση σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα κι επαρκές και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο όμως θα εφαρμόζεται και στην πράξη. Χωρίς επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις ποινών όπως για μια ακόμα φορά ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με συνοχή, συνεκτικότητα και κυρίως με διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Όχι με μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε:

  • Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
  • Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων κι απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
  • Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.
  • Θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.
  • Υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρου.
  • Θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.
  • Όλο το επόμενο χρονικό διάστημα κάλεσε ο κ. Κασσελάκης να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων.
  • Ο κ. Κασσελάκης μίλησε, επίσης, για τη δημιουργία ενός απλού, σαφούς, σταθερού φορολογικού πλαισίου, με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών, ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και κράτος δικαίου.

  • Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ζήτησε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας: «Το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter. Γι’ αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας. Γι’ αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο, ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για «τουρκική».