ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ερντογάν: Η Διακήρυξη των Αθηνών και τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα

Επίσκεψη Ερντογάν: Η Διακήρυξη των Αθηνών και τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα
Eurokinissi

Η «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπεγράφη πριν από μερικές ώρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κατά την διάρκεια της επτάωρης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται ιστορικής σημασίας όπως και η ίδια η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας.

Η υπογραφή αυτής της Διακήρυξης που δεν έχει νομικό δεσμευτικό χαρακτήρα για τις δύο γειτονικές χώρες, ανοίγει ουσιαστικά -μετά από πολλά χρόνια εντάσεων- μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και αυτό επειδή, μέσα από την υπογραφή αυτής της Διακήρυξης, καταγράφεται η διάθεση που υπάρχει από τα δύο μέρη για συνεχή δίαυλο επικοινωνίας, για επίλυση των διαφορών μέσα σε ένα κλίμα φιλικό, διαλόγου που θα στοχεύει στην διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σαφώς και υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο που βλέπει η κάθε χώρα ορισμένα ζητήματα όπως την Θράκη, την υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην Διακήρυξη διαφαίνεται η διάθεση των δύο μερών να μην δημιουργούνται πηγές έντασης, αλλά διάθεση για ειρηνική επίλυση.

Λύσεις με φιλικό τρόπο μέσω απευθείας διαβουλεύσεων ή άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Τέλος, σημειώνεται ότι η Διακήρυξη «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη».

Τι αναφέρει η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε από Ελλάδα – Τουρκία – Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

  1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,
  2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

  1. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,
  2. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,
  3. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,
  4. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,
  5. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,
  6. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:

- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη Διακήρυξη

-Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία - με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

-Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

-Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)

-Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

-Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

-Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.

Κασσελάκης για Ερντογάν: Χρειάζονται διευκρινίσεις αν η Διακήρυξη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη με την Τουρκία στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κατοχυρώνει τα Εθνικά συμφέροντα, ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα», αναφέρει στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως προσθέτει: «Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας - εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023. Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας. Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία.

Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης - αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για ‘τουρκική'.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για επίσκεψη Ερντογάν: Θετικό και αναγκαίο βήμα η ύπαρξη ανοικτών διαύλων

Θετικό και αναγκαίο βήμα η ύπαρξη και η επιβεβαίωση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία, σχολιάζει ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε Εξωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Υπό αυτό το πρίσμα και με κριτήριο την ένταξη σε μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, αντιμετωπίζουμε και την υπογραφή Διακήρυξης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόσθεσε ότι «η ουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από τις φωτογραφίες και τις εθιμοτυπικές δηλώσεις: Στο κείμενο του συμφώνου, στη δεσμευτικότητά του και στο κατά πόσον οι γενικές διατυπώσεις του μπορούν να αφήσουν ενδεχόμενα περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών».

Ο κ. Μάντζος τόνισε ακόμη ότι «η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει πρόοδο στο πεδίο και όχι μόνο δηλώσεις - όπως αποδεικνύει χαρακτηριστικά η απόπειρα επαναφοράς του κ. Ερντογάν σε 'τουρκική' και όχι μουσουλμανική μειονότητα».

Υπογράμμισε πώς «το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής παραμένει προσηλωμένο σε μια πολιτική αρχών έναντι της Τουρκίας, με αμοιβαίο και επαληθεύσιμο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πλήρη εγκατάλειψη της αναθεωρητικής στρατηγικής της 'Αγκυρας. Μελετούμε προσεκτικά τα κείμενα των διμερών υπουργικών συμφωνιών και αναμένουμε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για το σημερινό συμβούλιο, όσο και για τα επόμενα βήματα διαλόγου με την Τουρκία».

ΚΚΕ: Αυστηρή κριτική στα θέματα που συζήτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Αυστηρή κριτική στα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, ασκεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τονίζεται ότι στην ουσία δρομολογείται εφ ‘ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και ότι πλέον τίθενται στο τραπέζι οι Τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί “ήρεμων νερών”, η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις. Από αυτήν την άποψη ο λαός επιβάλλεται να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν - καζάν”, της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Στα παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας”. Υπηρετούν τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Ενώ, οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας σε βάρος των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Άλλωστε, οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα η συνέντευξη Ερντογάν στην εφημερίδα “Καθημερινή” διέψευσε αβάσιμες προσδοκίες, ιδιαίτερα αυτές που καλλιεργήθηκαν για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ, από την άλλη μεριά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”, αφήνοντας χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο.

Λογοπαίγνια περί “μισογεμάτου ποτηριού” δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα ότι επί της ουσίας δρομολογείται εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, εκφράζοντας την ίδια στιγμή επιμονή στην διαιώνιση της κατοχής και την αναβάθμιση του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και των αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα».

Πως είδαν τα Διεθνή ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Κυριάρχησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα περισσότερα μέσα εστιάζουν στην επιθυμία των δύο ηγετών «να γυρίσουν νέα σελίδα στις σχέσεις τους έπειτα από χρόνια διαμάχης».

Στη γειτονική χώρα το Haberturk τονίζει χαρακτηριστικά πως «ο πάγος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα λιώνει» κάνοντας λόγο για θερμά μηνύματα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Το Cnn Turk χαρακτηρίζει την επίσκεψη του τούρκου προέδρου «ιστορική», μιλώντας για άνεμο καλής γειτονίας με την ανταποκρίτρια του να εστιάζει στον διάλογο που πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η εφημερίδα Χουριγιέτ μιλά για ιστορική επίσκεψη εστιάζοντας στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ αδελφών.

Στο κανάλι A haber σημειώνει πως ανοίγει νέα εποχή στις ελληνο-τουρκοελληνικές σχέσεις εστιάζοντας στην διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σόζτζού τονίζει την δήλωση Ερντογάν πως πρέπει να εστιάσουμε στην μεγάλη εικόνα.

Ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει «ιστορική» την επίσκεψη επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν επιδιώκει συμφωνία win-win στην Αθήνα, το France 24, αναφέρεται σε νέο κεφάλαιο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και η Γερμανική Ντόιτσε Βέλε, κάνει λόγο για νέα περίοδο ύφεσης.

Το Reuters σχολιάσε ότι τώρα οι δύο χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης.

Το Associated Press σημειώνει ότι Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση των σχέσεων και με τους Δυτικούς συμμάχους.