ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» δόθηκε στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη

«Μάχη» δόθηκε στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Με την κυβέρνηση, να διαμηνύει σε όλους του τόνους ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θέτει ως προμετωπίδα του την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την κατά το δυνατόν φορολογική ισότητα και δικαιοσύνη και σύσσωμη την αντιπολίτευση να την επικρίνει για αποτυχία και να αντιδρά στις ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κορυφώθηκε η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα αργά το βράδυ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 15,49 και 50.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ψηφίζεται την Πέμπτη (7/12) μόνον από το κυβερνών κόμμα γεγονός που προκάλεσε το σκωπτικό σχόλιο εκ μέρους του πρωθυπουργού «ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και του ναι σε τίποτα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τα κόμματα αν τελικώς «συμφωνούμε στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης» που στηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και επικαλέστηκε 11 ρυθμίσεις, οι οποίες είπε ότι στοχεύουν να κλείσουν τα «παραθυράκια» φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Με αιχμή τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν γίνεται να δηλώνουν λιγότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες από έναν υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό» και περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως: «Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό».

«Σας ρωτώ, λοιπόν: είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Θα το πω καθαρά, είναι κάτι το οποίο όλοι μας μεταξύ μας το γνωρίζουμε, όλοι το συζητάμε, όλοι μπορεί να το ομολογήσουμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα», τόνισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα ότι εφεξής θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει μετρητά και ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην Υγεία και την Παιδεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε προς το Σώμα την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι μέχρι το τέλος του 2023 η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους και σημείωσε ότι με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησε στο ακέραιο αυτή την υπόσχεση.

Αναφέρθηκε τέλος στις ρυθμίσεις για τη διαφάνεια των συναλλαγών, μέσω της τεχνολογίας, οι οποίες καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν την διακίνηση μετρητών, συχνά άγνωστης προέλευσης, και διευρύνουν βέβαια με δίκαιο τρόπο τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα, όπως: η υποχρεωτική σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η κατάργηση των μετρητών στις αγορές ακινήτων και η ακύρωση των συμβολαίων των παρανομούντων, η χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπορία καυσίμων που περιλαμβάνουν και "σφράγισμα" επιχειρήσεων για δυο χρόνια, και η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή

Να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν τους ελευθέρους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι να τιμωρήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες και υποστήριξε ότι εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι το οποίο ωθεί στη φοροδιαφυγή και την συντηρεί.

«Οι εισπρακτικές και άδικες λύσεις δεν προάγουν ούτε τη φορολογική συνείδηση ούτε τη φορολογική συμμόρφωση. Ούτε και τελικά αξίζουν σε μια χώρα που με πολλές θυσίες του λαού της βγήκε από μια πολυετή κρίση που καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βιώσει. Και δεν ξεχνώ την ευθύνη σας ως κόμμα και ως yπουργοί για τη χρεωκοπία. Και γιατί ανησυχώ για την επανάληψη και των πολιτικών και των αποτελεσμάτων» είπε.

Ανδρουλάκης: Κλείνετε το μάτι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. “Κλείνετε το μάτι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και κάνετε τσαπατσουλιές. Κάνετε μια τρύπα στο νερό κι ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό βάζοντας τους επαγγελματίες απέναντι στους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα σχέδιο νόμου με συνοπτικές διαδικασίες κάτι που αποδεικνύει ότι δεν θέλει μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση. Απεναντίας αποφάσισε να φέρει ένα νομοθέτημα με ορισμένες φορολογικές διευθετήσεις που συνιστούν ομολογία της παταγώδους αποτυχίας να εντοπίσει και να φορολογήσει την «παραοικονομία».

Κουτσούμπας: Δίκαιη η οργή των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, με αυτό το νομοσχέδιο, όπως λέει , αλλά αντίθετα καταγράφει μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα και εν προκειμένω ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. “Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του» είπε ο κ. Κουτσούμπας και σχολίασε πως επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού ότι ο λαός συνεχίζει να πληρώνει το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5%, μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους.

Βελόπουλος: Αυτοκτονείτε και θα πάθετε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για νομοσχέδιο που δολοφονεί την οικονομία και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυτοκτονεί πολιτικά και θα πάθει ότι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ισχυρίστηκε το νομοσχέδιο αυτό και το φορολογικό σύστημα που καθιερώνει στηρίζεται στους έμμεσους φόρους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κάνει εγκλήματα φορολογικά» και λάθη ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να κόβουν αποδείξεις.

«Τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθείτε δεν επαρκούν και παράλληλα σε καμία περίπτωση δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύετε τα μεγάλα εισοδήματα και τις πολυεθνικές εταιρείες», ανάφερε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

Χαρίτσης: Γυρνάτε τη χώρα στο παρελθόν

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΚΟ Νέα Αριστερά, ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αντί να διορθώνει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, γυρνάει τη χώρα στο παρελθόν και προσέθεσε πως αποτελεί ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους που δεν μπορεί να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο το κρίσιμο ζήτημα της φορολογίας και καταφεύγει σε μέτρα που παραβιάζουν εντέλει τη συνταγματική αρχή ότι οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορεί να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την φοροδιαφυγή» υποστήριξε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Για νομοσχέδιο εκδικητικό κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, έκανε λόγο η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς επιβάλλει αναδρομικό φόρο για το 2023, κάτι που «δεν είναι, καν, fair play. Μπορεί να επιτρέπεται θεωρητικά, ηθικά και πολιτικά όμως είναι ανεπίτρεπτο».

Χατζηδάκης: «Δέκα αλήθειες» και «δέκα μύθοι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με θάρρος και την κοινή λογική, έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, απαντώντας στα «πυρά» των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός απάντησε με «δέκα αλήθειες» στους «δέκα μύθους» που έχουν λεχθεί στο δημόσιο διάλογο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

1. «Με το νομοσχέδιο στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες»: Στην πραγματικότητα στοχοποιούμε την φοροδιαφυγή. Έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε πέρυσι εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό ενώ το 27% δηλώνει συνεχώς επί πέντε έτη ζημιές η μηδενικά εισοδήματα. Μεσοσταθμικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ πληρώνουν φόρο 867 ευρώ, ενώ ο μέσος άνθρωπος πληρώνει 1.160 ευρώ. Να σκεφτούμε αν θεωρούμε δίκαιο ο υπάλληλος να πληρώνει περισσότερο από τον εργοδότη του.

2. «Δεν το είχατε πει προεκλογικά»: Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τριετίας και το καταργούμε νωρίτερα, σε ορίζοντα διετίας. Είχαμε πει επίσης ότι αυτό θα συνδυαστεί με την φορολογική συμμόρφωση του κλάδου και αυτό επιδιώκουμε.

3. «Τσουβαλιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με ένα οριζόντιο μέτρο». Θεσπίζουμε ένα τεκμήριο με σημείο αναφοράς όχι τον μέσο αλλά τον κατώτατο μισθό και επ' αυτού υπάρχουν εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ο συνυπολογισμός μισθών-συντάξεων, του εισοδήματος από αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την κάλυψη του τεκμηρίου, οι εξαιρέσεις για τα μπλοκάκια, τους ανάπηρους κ.α. Και υπάρχουν διαβαθμίσεις προς τα πάνω ανάλογα με την συνολική μισθοδοσία και τομ τζίρο εφόσον υπερβαίνει το μέσο όρο του κλάδου. Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της άποψης να πληρώνουν όλοι το ίδιο γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία και στην κατεύθυνση αυτή λάβαμε υπόψη παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

4. «Θεσπίζετε κάποιες ρητές εξαιρέσεις αλλά εγώ δεν είμαι σε αυτές τις κατηγορίες και με αδικείτε γιατί βγάζω χαμηλότερο εισόδημα». Θέτουμε με ρητή διατύπωση πως όποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να πάει στις αρμόδιες αρχές, να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να πληρώσει λιγότερο φόρο.

5. «Λέτε ότι είστε φιλελεύθερη κυβέρνηση αλλά κυνηγάτε την επιχειρηματικότητα». Όποιος το λέει αυτό συγχέει την επιχειρηματικότητα με την φοροδιαφυγή και την παραβατικότητα.

6. «Είναι δυνατόν να εφαρμόζονται σήμερα τεκμήρια;» Μα σήμερα ήδη εφαρμόζονται τεκμήρια όπως το σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στο τεκμήριο διαβίωσης. Και σε άλλες πιο προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπάρχουν τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

7. «Δεν αξιοποιείτε την σύγχρονη τεχνολογία». Μα αυτό ακριβώς κάνουμε με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το σύστημα MyData που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

8. «Δεν ασχολείστε με τα "μεγάλα ψάρια"». Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο σε σχέση με τις παραβάσεις στα καύσιμα που είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές, και γίνονται από όχι πολύ αθώα κυκλώματα, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης. «Υπενθυμίζω επίσης τις επιβαρύνσεις των ηλεκτροπαραγωγών, των διυλιστηρίων και το γεγονός ότι από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Και με το σύστημα του τεκμαρτού προσδιορισμού θα απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού για να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα ψάρια».

9. «Οδηγείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εξόντωση». Η φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα πάει στο 1,1% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι το 2,1%.

10. «Αγνοείτε τις αντιδράσεις». Συζητήσαμε και συζητούμε με όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους. Θέσαμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις μετά από αυτήν και συνεχίζουμε να συζητάμε και στη Βουλή και με κοινωνικές ομάδες.