ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το φορολογικό εν μέσω αντιδράσεων - Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στη Βουλή το φορολογικό εν μέσω αντιδράσεων - Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει σήμερα,Τετάρτη (6/12) στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συζητηθεί για δύο μέρες το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ αύριο, Πέμπτη, 7/12, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια

Με δυνατό επιχείρημα την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξουν να ισορροπήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνοντας λόγο για ένα «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό» νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να επιστρέψει στους πολίτες μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/11) στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση, εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να μην κάνει άλλες αλλαγές και εστιάζει στις «μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

  • Ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
  • Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
  • Για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
  • Μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
  • Η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
  • Ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
  • Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
  • Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.