ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνούν Τσίπρας και Σουλτς για την πρώτη κατοικία

Συνομιλία Τσίπρα - Σουλτς Eurokinissi/ANDREA BONETTI

Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στο περιθώριο των επισκέψεων του Πιέρ Μοσκοβισί και του Μάρτιν Σουλτς στην πρωτεύουσα.

Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει ελάφρυνση των όρων του προγράμματος οικονομική βοήθειας λόγω του βάρους που αναλαμβάνει η χώρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει "ανάψει φωτιές" στις διαπραγματεύσεις, λίγες μόνο μέρες πριν το κρίσιμο Eurogrouπ.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση του με τον Μ. Σούλτς, διαμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απιατήσεις και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στην προμετωπίδα της μάχης που δίνεται με τους δανειστές. Η άμεση σύνδεση του έλληνα Πρωθυπουργού της προστασίας της πρώτης κατοικίας με το προσφυγικό ζήτημα δείχνει την πρόθεση του Μαξίμου να τραβήξει στα άκρα τη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού με πιθανή ελάφρυνση όρων του προγράμματος της Ελλάδας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: ” Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ πρόσφυγες) να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχεται.

Ο Μάρτιν Σουλτς, από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη ότι η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να χάνεται: "Συμμερίζομαι την ιδέα ότι δεν πρέπει η πρώτη κατοικία να χάνεται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην τα πληρώνουν γιατί αυτό είναι κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου έμμεσα μεταφέρεται στον φορολογούμενο ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει για το χρέος που προκαλείται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" είπε χαρακτηριστικά. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, χαρακτήρισε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας “δίκαιο” και τόνισε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στις Βρυξέλλες στους δικούς του συνομιλητές εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση”.

Συνέντευξη Σουλτς στο CNN Greece

Τους παρέπεμψε στον Μοσκοβισί

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις επαφές με τον Επίτροπο Μοσκοβισί προκειμένου νε επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει της επόμενης συνεδρίας του Eurogoup.

Την ίδια ώρα, πάντως ο ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός σχετικά με το θέμα, κατά την εδώ παρουσία του καθώς εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα χωρίς προηγουμένως να έχει κλείσει η συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, συνέδεσε την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κατάθεση ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για το 2016 με την αποδέσμευση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης