Συνέντευξη Σουλτς στο CNN Greece
Θετικός σε ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας λόγω της προσφυγικής κρίσης δηλώνει ο Μ. Σούλτς στο CNN Greece.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνουν και η Κομισσιόν και το Eurogroup.
Υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να κατάσχεται η πρώτη κατοικία αλλά σημειώνει ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν μόνο όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σούλτς στο CNN Greece και τον Ανδρέα Παναγόπουλο
Ερ.:Η Ελλάδα βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο προσφυγικό. Πως θα υποστηρίξετε και θα βοηθήσετε οικονομικά;
Απ.:Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη έχει επιδείξει την ισχυρή του δέσμευση εξασφαλίζοντας επιπρόσθετους πόρους μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενώ παράλληλα υπερψήφισε με κατεπείγουσα διαδικασία την πλήρη στήριξη του στο σχεδιασμό μετεγκατάστασης των προσφύγων.
Ερ.: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προσφυγική κρίση προσθέτει βάρος στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας . Υπάρχει κάποια πιθανότητα ευελιξίας σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας;
Απ.:Αυτή η κρίση έχει όντως προσθέσει πίεση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Κανείς δεν το αμφισβητεί και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μια τέτοια κρίση πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τυχόν παρατηρήσεις που αφορούν τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι μια τέτοιου είδους ευελιξία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, έχει επίσης δώσει ενδείξεις ότι σκέφτεται με παρόμοιο τρόπο.
Ερ.: Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς για δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν λόγω της κρίσης. Ο πρόεδρος Ολάντ έδειξε κατανόηση για αυτό το θέμα. Εσείς τι πιστεύετε;
Απ.: Υπάρχει μια ανθρώπινη διάσταση σε αυτό το θέμα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αντανακλάται σε κάθε συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το αυτό.
Για αυτό το λόγο, συμμερίζομαι την ιδέα ότι δεν πρέπει η πρώτη κατοικία να χάνεται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην τα πληρώνουν γιατί αυτό είναι κοινωνικά άδικο, δεδομένου ότι ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου έμμεσα μεταφέρεται στον φορολογούμενο ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει για το χρέος που προκαλείται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερ.: Η Ελλάδα εφαρμόζει. Εφόσον συνεχίσει να το πράττει θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους;
Απ.: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προς το παρόν η ελληνική Βουλή νομοθετεί. Επιπρόσθετα μέτρα θα συζητηθούν και θα διενεργηθεί ψηφοφορία σύντομα. Μετά από αυτό θα έρθει η πρόκληση της σωστής εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.
Αυτή η διαδικασία θέσπισης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει πολύ συγκέντρωση ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής πολιτική βούληση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσοχή προς το παρόν.
Ερ.: Πραγματικά, τι πιστεύετε για την νέα ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό;
Απ.: Είναι μια κυβερνητική σύνθεση που αποτελείται από μεγάλο μέρος του κόμματος που μόλις κέρδισε τις εκλογές με πειστικό τρόπο. Το τι πιστεύω εγώ ή άλλοι για αυτήν κυβέρνηση είναι άνευ σημασίας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν επιλέξει με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό ισχύει επίσης για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός.
Ελπίζω αυτή η δημοφιλία να μεταφραστεί σε στήριξη από τον κόσμο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν γρήγορα στην οικονομία της χώρας. Αυτό είναι το σημαντικό.
Διαβάστε τη συνέντευξη στα Αγγλικά
Μετάφραση: Έλενα Καραμαγκάλη