ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα για ευθύνες εισαγγελέων στην υπόθεση Siemens, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Έρευνα για ευθύνες εισαγγελέων στην υπόθεση Siemens, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Να διερευνηθούν και να αποδοθούν εγκαίρως, όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για ενδεχόμενο δόλο των εμπλεκομένων εκ μέρους της εισαγγελίας Εφετών, στην υπόθεση της επ' αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Μάκη Μπαλαούρα.

Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, «να συντονιστεί με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα».

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Με απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε επ' αόριστον τη δίκη για τη σύμβαση 8802/97 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens, έως ότου επιδοθεί στους 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα. Με την αναβολή αυτή, σκέλος του κατηγορητηρίου κινδυνεύει να παραγραφεί για αρκετούς κατηγορούμενους. Για 13 Γερμανούς υπηκόους, στελέχη της Siemens, οι οποίοι κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία, καθώς και τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, το Φεβρουάριο του 2018 κινδυνεύει να επέλθει παραγραφή για επιμέρους πράξεις του κυρίου αδικήματος, αφού ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2003. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τα σε βάρος τους αδικήματα παραγράφονται σε 25 χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε έγραφα που πιστοποιούν το γεγονός πως ενήργησε έγκαιρα και παρέδωσε το τμήμα (1087 σελίδες) του βουλεύματος που του είχε σταλεί, στην Εισαγγελία στις 13 Μαΐου 2016. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σωστά ανέβαλε επ' αόριστον τη δίκη λόγω της μη παράδοσης του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, πράγμα που γνωρίζει και πρωτοετής φοιτητής νομικών σχολών. Σημειώνουμε ότι, ακόμη και αν τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μέσα στους επόμενους μήνες, πάλι τα χρονικά περιθώρια για τη μη παραγραφή θα είναι ιδιαίτερα στενά, αφού η δίκη θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ' αόριστον, της δίκης της Siemens.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο υπουργός Δικαιοσύνης:

- Σε ποιες επιπλέον ενέργειες σκοπεύει να προβεί, έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων;

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να διερευνηθούν και να αποδοθούν εγκαίρως, όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενο δόλο των εμπλεκομένων της εισαγγελίας Εφετών;

- Πώς θα συντονιστεί με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα;».

Δίκη Siemens: Χαμένη στη μετάφραση, μέρος τρίτον - Έρευνα από τον Άρειο Πάγο

Συνεχίζεται η κόντρα της κυβέρνησης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, με τη Δικαιοσύνη εξ αφορμής της απόφασης για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τηυ νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου και την νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για το θέμα καθώς και για το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτόν.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου έγινε γνωστή η είδηση για την επ’ αόριστον αναβολή και λίγες ώρες αργότερα η Δικαιοσύνη επέρριψε τις ευθύνες στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ για την καθυστέρηση της μετάφρασης του βουλεύματος. Το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση αντέδρασε σφοδρότατα, ισχυριζόμενη ότι η μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ έπραξε άριστα. Μάλιστα, το CNN Greece δημοσίευσε κα τα σχετικά διαβιβαστικά έγραφα του ΥΠΕΞ προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τα οποία φέρουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν παραδώσει το σχετικό μεταφραστικό έργο που τους ζητήθηκε.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιουλίου η Δικαιοσύνη επανήλθε ανοίγοντας νέο γύρο αντιπαράθεσης: "Επιδώσαμε τις κλήσεις στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της SIEMENS χωρίς την ολοκληρωμένη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών", αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας Εφετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα έγγραφα που δημοσίευσε το CNN Greece καταδεικνύεται ότι το μεταφραστικό έργο από το ΥΠΕΞ παραδόθηκε δύο δόσεις. Μία με 700 σελίδες στις 2 Νοεμβρίου 2015 και άλλη μία στις 13 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με όλα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εισαγγελία Εφετών επέδωσε τις κλήσεις σε δίκη με σκοπό να προλάβει τον προβλεπόμενο χρόνο των παραγραφών. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προβλέπει ότι η παραγραφή αναστέλλεται μετά την επίδοση κλήσης ή κλητήριου θεσπίσματος. Φαίνεται, πάντως, ότι η Εισαγγελία προχώρησε στην επίδοση κλήση, χωρίς τις γερμανικές και γαλλικές μεταφράσεις, όπως ισχυρίζεται, καθώς είχε την βεβαιότητα ότι δεν θα γίνονταν δεκτές οι ενστάσεις των κατηγορουμένων για την ακύρωση των κλήσεων λόγω μη ύπαρξης των μεταφράσεων. Την βεβαιότητα αυτήν την στήριζε σε ένα προηγούμενο που αφορούσε σε δίκη Τούρκων υπηκόων, κατηγορούμενων για υπόθεση τρομοκρατίας, όπου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας πως δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον προηγήθηκαν απολογίες στον ανακριτή. Κάτι που προφανώς δεν ίσχυσε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού αναγκάστηκε να κάνει δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για τη Siemens για την ακυρότητα της κλήσης σε δίκη.