Βρετανικό Unfair: Ένα «ατυχές γεγονός» με θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα
Μπορεί ο πρωθυπουργός να χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την - κατά κοινή ομολογία - αψυχολόγητη απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει στο … παρά πέντε τη συνάντησή τους, ωστόσο η διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, έφερε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο το δίκαιο ελληνικό αίτημα περί επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Ρίσι Σούνακ υπό την θύελλα αντιδράσεων – ακόμη και εντός Βρετανίας - που προκάλεσε η στάση του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό έσπευσε να δικαιολογήσει την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να «συζητήσουν τη μακροχρόνια αυτή διαμάχη τους κατ' ιδίαν». Έφτασε μάλιστα σε σημείο μιλώντας στο κοινοβούλιο να κατηγορήσει τον κύριο Μητσοτάκη για «μεγαλομανία».
Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή αφενός διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά και αφετέρου δεν φάνηκε να μετριάζει τις αλγεινές εντυπώσεις που είχαν προκληθεί.
«Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας»
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μη δώσει συνέχεια σε μία άνευ ουσίας αντιπαράθεση, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει». Αυτό δείχνει και το σύντομο αλλά δηκτικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».
Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε μία σαφή αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων σημειώνοντας πως «το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε και μια θετική πλευρά γιατί πήρε μεγάλη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην παγκόσμια κοινή γνώμη». Ξεκαθάρισε δε πως αυτό «δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Βρετανία σε βάθος χρόνου».
Θύελλα αντιδράσεων στην Βρετανία για την απρέπεια Σούνακ
Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αρνητική κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που παίρνουν σαφή θέση στη διαμάχη.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «μικροπολιτική» από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού.
Τον κατηγόρησε ότι έχει χάσει τα λογικά του -lost his marbles στα αγγλικά- κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη λέξη marbles, που εκτός των άλλων ερμηνειών σημαίνει επίσης και «μάρμαρα» ή εν προκειμένω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Στήριξη στην Ελλάδα από τα Βρετανικά μέσα
Στο πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων ήρθε να προστεθεί άρθρο του Guardian που παρέχει σαφή στήριξη στην Ελλάδα αναφορικά με το αίτημά για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ο Βρετανός αρθρογράφος, Σάιμον Τζένκινς, παίρνοντας θέση για το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, δεν διστάζει να συγκρίνει τη συμπεριφορά με αυτή ενός παιδιού, ενώ παρομοιάζει τον Παρθενώνα και τα Μάρμαρα με τα Διαμάντια του Στέμματος εξηγώντας πως για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθούν πίσω. Σημειώνει μάλιστα ότι η «επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει προηγούμενο και μάλιστα εξαιρετικό».