«Κόκκινα δάνεια»: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία
Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή.
Όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου κι επί συγκεκριμένων άρθρων, ενώ θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας.
Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο τομέας Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του τμήματος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει, επίσης, να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «ΗΡΑΚΛΗ» κι έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση τις ίδιες κομματικές πηγές, για το ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ και τον πρόεδρό του είναι ύψιστης προτεραιότητας τα θέματα της οικονομίας όπως η ακρίβεια, η φορολογία, το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια: «Με σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις θα είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το νομοσχέδιο:
- βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η ΝΔ κι αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.
- Αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.
- Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).
- Δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες και γενικότερα τον αλγόριθμου αποπληρωμής των δανείων».