ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι θα είναι η «νέα» Βουλή μετά τη δημιουργία νέας ΚΟ - Τα προνόμια και η κατάταξη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σκηνικό αναδιάταξης διαμορφώνεται στη Βουλή, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, μετά και την σημερινή εξαγγελία για την δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των εννέα αποχωρησάντων βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των «δύο» προσφάτως.

Οι δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης των 11 βουλευτών «έριξαν» την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ τους 36 βουλευτές με αποτέλεσμα να απέχει πλέον μόλις τέσσερις βουλευτικές έδρες από το ΠΑΣΟΚ που αριθμεί 32 βουλευτές.

Έτσι, σε μια νέα κρίση στον εύθραυστο ΣΥΡΙΖΑ και στο ενδεχόμενο αποχώρησης άλλων πέντε βουλευτών, καραδοκεί ο κίνδυνος να απολέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα πέσει στους 31 βουλευτές, οπότε θα «κατέβει» η κοινοβουλευτική του δύναμη κάτω από το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι τρίτο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συνολικά 47 βουλευτές.

Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών, Σίας Αναγνωστόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ, Νάσου Ηλιόπουλου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Μερόπης Τζούφη, Οζγκιουρ Φερχάτ, Θεανώς Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, πλέον αριθμεί συνολικά 36.

Εξάλλου, κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν άλλες δύο ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ενός βουλευτή από το κόμμα των Σπαρτιατών.

Έτσι σήμερα, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η Αρετή Παπαϊωάννου, πρώην βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, καταγράφονται στους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως και ο Κωνσταντίνος Φλώρος, πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών ανεβάζοντας την «δύναμη» των ανεξάρτητων στη Βουλή σε 14 βουλευτές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας – όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές - αριθμούσε οκτώ βουλευτές και των «Σπαρτιατών» 12 βουλευτές.

Από τους Σπαρτιάτες, είχαν ανεξαρτητοποιηθεί (κατά την κρίση στο κόμμα τον περασμένο Αύγουστο) τρεις βουλευτές και λίγο αργότερα άλλοι δύο βουλευτές, με την ΚΟ να μένει με επτά βουλευτές. Πλέον, η ΚΟ των Σπαρτιατών αριθμεί 11 βουλευτές, αφού τελικώς επανεντάχθηκαν τέσσερις από το σύνολο των πέντε αποχωρησάντων.

Έτσι, η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΝΔ 158 βουλευτές,
  • ΣΥΡΙΖΑ 36,
  • ΠΑΣΟΚ 32,
  • ΚΚΕ 21,
  • Ελληνική Λύση 12,
  • Σπαρτιάτες 11,
  • Νίκη 10,
  • Πλεύση Ελευθερίας 6,
  • Ανεξάρτητοι 14 (οι 11 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δύο από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους «Σπαρτιάτες»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΚΟ, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί από τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,κατά την περίοδο συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή από 13 έως 17 Δεκεμβρίου – όπως ανακοίνωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος νωρίς το πρωί - θα έχει προνόμια και δυνατότητες παρέμβασης στη Βουλή ανάλογα με των άλλων κομμάτων.

Θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα παρέμβασης του προέδρου στις προ Ημερησίας Διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, γραφείο στη Βουλή για τον πρόεδρο, γραφεία για τους βουλευτές, στελέχωση με μετακλητούς υπαλλήλους, δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο, τη Διάσκεψη των Προέδρων, και αναλογική συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, δεν δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης, την οποία λαμβάνουν μόνον τα κόμματα.

Σημειώνεται ότι η σειρά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό βουλευτών, σύμφωνα ωστόσο, με τον Κανονισμό μια νεοϊδρυόμενη ομάδα έπεται της ισοδύναμης παλαιότερης.

Συνεπώς η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα είναι κάτω από αυτή της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού που αριθμεί 10 βουλευτές και πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει έξι βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης