ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει εμβληματική σημασία στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, το οποίο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καθ όλη την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοθετήματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση και αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και να διακηρύττει ότι η Πολιτεία «θέλει τους καλύτερους για επικεφαλής στις καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα».

Στην απέναντι πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νίκη που καταψήφισαν κάνουν λόγο για υποσχέσεις περί αξιοκρατίας και διαφάνειας χωρίς αντίκρυσμα εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας, προχώρησαν σε ανάλογες παρατηρήσεις αλλά και επισημάνσεις για ρυθμίσεις του, αλλά κρατούν στάση επιφύλαξης για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα επιστρατεύσουν τους αρχηγούς τους να μιλήσουν κατά την σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου, γεγονός που δείχνει την σημασία που αποδίδουν στο να αντιπαραθέσουν απέναντι στον πρωθυπουργό και να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για ένα κομβικής σημασίας κυβερνητικό εγχείρημα, καθώς αφορά τον πυρήνα του Δημοσίου.

Η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στους στόχους του νομοσχεδίου τόνισε ότι κύρια επιδίωξή του είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και το αίσθημα δικαίου προς το Κράτος, να σηματοδοτηθεί η αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση και να «ξαναχτιστεί» η σχέση σεβασμού με τους πολίτες και διαβεβάιωσε τους πολίτες θα γίνει σεβαστή η ανάγκη τους για ποιοτική εξυπηρέτηση, διαφάνεια και αξιοκρατία. Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας, των γνώσεων και της εμπειρίας του, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε πιο ποιοτικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Το νομοσχέδιο εισάγει σειρά καινοτομιών για την επιλογή διοικήσεων φορέων του Δημοσίου με κυριότερες ότι: Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο ΑΣΕΠ, αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα και διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας (κατόπιν της προσθήκης που αναμένεται να επιφέρει η υπουργός). Ως προς τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, ο οποίος εδράζεται στη σταθερή στοχοθεσία και αξιολόγηση για τις νέες Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου, προβλέπεται, μεταξύ άλλων: - Η κατάρτιση ετησίων σχεδίων δράσης για κάθε Φορέα – η υπογραφή συμβολαίου απόδοσης εκ μέρους των διοικήσεων - αξιολόγηση Διοικήσεων σε ετήσια βάση - δυνατότητα των εργαζόμενων και προϊσταμένων οργανικών μονάδων, να μπορούν να υποβάλουν τη γνώμη τους για την απόδοση του επικεφαλής και οι γνώμες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από τον υπουργό, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης.

Η κα Κεραμέως, προανήγγελλε επιπλέον βελτιώσεις στο νομοσχέδιο κάνοντας δεκτές τόσο τις επισημάνσεις των κομμάτων όσο και των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου, αναμένεται να ενσωματωθεί η υπουργική τροπολογία για: - την χορήγηση ενισχύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 20023 κ.α.