ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστροφή Κασσελάκη στο εσωκομματικό «πεδίο μάχης» - Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης

ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Οι δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν φέρει το κόμμα στα πρόθυρα της διάσπασης την οποία οι περισσότεροι δηλώνουν ότι απεύχονται, αλλά το κλίμα είναι πλέον τόσο πολεμικό, που δύσκολα επιτυγχάνεται η συνοχή. Μέσα σ' αυτό το κλίμα επιστρέφει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, που πρέπει αφενός μεν να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του, αφετέρου να διασφαλίσει ότι οι "αντάρτες" δε θα πολλαπλασιαστούν.

Η κοινή ανακοίνωση Αχτσιόγλου - Ηλιόπουλου- Χαρίτση δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς τα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη ανήκουν μεν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά δεν έχουν εκφραστεί με οξείς εκφράσεις κατά του προέδρου. Οι τρεις επιχειρούν να φέρουν το πρόβλημα εντός των οργάνων του κόμματος γι αυτό και ζητούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όπως αναφέρουν «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική».

Ο Στέφανος Κασσελακης είχε δηλώσει από τις ΗΠΑ ότι δεν τον δεσμεύει κανένα όργανο, θα είναι όμως πολύ δύσκολο να τα αγνοήσει, όσο κι αν έχει νωπή την εκλογή από τα μέλη.

Θέση στην κόντρα πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που κάνει λόγο για «αποκεφαλισμούς» που «δεν έχουν θέση στην Αριστερά». Σήμερα στους επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη προστέθηκε και ο Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος τον κάλεσε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος.

Βολές κατά του προέδρου εξαπέλυσαν και άλλα 117 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη, ανάμεσά τους ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ανδρέας Ξανθός, που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα αλλά και ανησυχία για την Αριστερά στην Ελλάδα.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει με έπαρση ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές» τονίζουν. Σημειώνουν πως ο ενεργός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανένταχτοι φίλοι του δυσκολεύονται πια να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στο κόμμα.

Φίλης και Σκουρλέτης επέμειναν σε δηλώσεις με βαριές κατηγορίες κατά του προέδρου, ενώ πολλοί που συμπλέουν μαζί τους δηλώνουν ότι οι διαγραφές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος μέσω των κοινωνικών δικτύων δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτές από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κωτσακάς, εξηγώντας ότι παραπομπή στην επιτροπή μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέλος και όχι μόνο από τον πρόεδρο, χωρίς όμως να προδικάζεται η τελική απόφαση του οργάνου

Κοινή δήλωση και από Σβίγκου- Βασιλειάδη

Πυροσβεστική δήλωση έκαναν και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Σε αυτή τονίζουν πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι κι όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου γιατί η κοινωνία περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ κι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι αγωνίζεται για την κοινωνία, για τα προβλήματά της, όπως η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων», προσθέτοντας πως οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση και, «φυσικά», ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και το διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυρία Σβίγκου κι ο κ. Βασιλειάδης υπογραμμίζουν πως στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία, όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης