ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή δήλωση Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση - «Η κατάσταση είναι διαλυτική»

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή δήλωση Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση - «Η κατάσταση είναι διαλυτική»
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Θέση στις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Με την ανακοίνωσή τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας κι επίσπευση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κατάσταση «στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση - απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν - να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Κοινή δήλωση και από Σβίγκου- Βασιλειάδη

Στο μεταξύ, σε ενωτική δήλωση προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Σε αυτή τονίζουν πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι κι όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου γιατί η κοινωνία περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ κι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι αγωνίζεται για την κοινωνία, για τα προβλήματά της, όπως η ακρίβεια, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων», προσθέτοντας πως οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση και, «φυσικά», ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και το διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυρία Σβίγκου κι ο κ. Βασιλειάδης υπογραμμίζουν πως στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία, όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου.

«Πριν από λίγους μήνες ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος μάς έδωσε μια διπλή εντολή. Να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στη σκληρά νεοφιλελεύθερη, αλαζονική και αδίστακτη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και να αλλάξουμε. Να διορθώσουμε τα λάθη μας, να προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία. Με σχέδιο και προοπτική. Κρατώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας, παρά την ήττα, επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη», υπογραμμίζουν οι δύο γραμματείς.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως αυτός ο αγώνας προϋποθέτει ένα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαχητικό, ισχυρό, αξιόπιστο, ακόμα μεγαλύτερο, με βαθύτερους δεσμούς στην κοινωνία, εκφραστή της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής: «Χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο σαν γροθιά, ενάντια στον αντίπαλό μας, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί έχουμε την ιστορική ευθύνη και ιστορικό καθήκον να ξαναγίνουμε κυβερνώσα δύναμη για τον τόπο. Και να γράψουμε μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα για το κόμμα μας και την κοινωνία. Να προχωρήσουμε μπροστά, όχι με εσωστρέφεια, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Παραμερίζοντας τα εγώ, για χάρη του συλλογικού εμείς. Με αυτοσυγκράτηση, συλλογική συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με συντροφικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες».