Βουλή: Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε τον διορισμό των μελών του ΕΣΡ
Ανανεώθηκε:
Με αυξημένη πλειοψηφία (ΝΔ και Ελληνική Λύση) που υπερβαίνει τα τρία πέμπτα των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (16 μέλη από τα 27 που συμμετέχουν εν συνόλω) όπως ορίζει το Σύνταγμα (αρ. 101Α), εκλέχθηκαν οι προτεινόμενοι από τον Πρόεδρο της Βουλής, για τις θέσεις του πρόεδρου, αντιπροέδρου και των έξι μελών που θα καλύψουν τις θέσεις της Ολομέλειας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).
Προέδρος του ΕΣΡ εξελέγη η Ευτέρπη Κουτζαμάνη – Δρίλα, επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία μέχρι σήμερα ήταν η αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής. Την θέση του αντιπροέδρου, αναλαμβάνει πλέον ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και τις κενές θέσεις των μελών του ΕΣΡ θα καλύψουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης και ακόμη ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Σπυρίδων Χρυσοφώτης και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Πέτρος Τριανταφυλλίδης.
Υπέρ των προτεινομένων τάχθηκαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, των Σπαρτιατών και της Νίκης. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με το «παρών». Συγκεκριμένα σε σύνολο 26 ψηφισάντων βουλευτών από τους 27 που αποτελούν στο σύνολό της την Διάσκεψη των Προέδρων (απουσίαζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου) 16 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του προέδρου, οκτώ βουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο και με το «παρών» τοποθετήθηκαν δύο βουλευτές.
Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να εξηγήσει σε ποιόν αριθμό αντιστοιχεί το συνταγματικό μέτρο των 3/5, που προβλέπει το Σύνταγμα στην ψηφοφορία ώστε να εγκριθούν οι διορισμοί των προτεινομένων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε ότι στο σύνολο των 27 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων το 3/5 είναι ο αριθμός 16,2. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρχει ψήφος που να μετρηθεί κατά 0,2, όπως πάντα είθισται όταν το πηλίκο της διαίρεσης είναι μικρότερο του 0,5 ισχύει ο μικρότερος ακέραιος αριθμός, ενώ εάν υπερβαίνει το 0,5 ο ανώτερος ακέραιο αριθμός. Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Τασούλας το μέτρο των 3/5 είναι ο αριθμός 16. Ο κ. Τασούλας προσέθεσε ότι αυτός είναι άλλωστε και ο κανόνας με τον οποίο έχει λειτουργήσει η Διάσκεψη των Προέδρων σε όλες τις αντίστοιχες περιστάσεις τις αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, διαφώνησε με την «στρογγυλοποίηση» ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός 16 δεν ισούται με τα 3/5 ώστε να πληρωθεί η συνταγματική επιταγή και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής ώστε να αποφανθεί. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Ευαγγελία Λιακούλη εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε η ερμηνεία της συνταγματικής επιταγής να αφορά στον αριθμό 17, οπότε εξέφρασε την συμφωνία της με την πρόταση του Διονύση Καλαματιανού να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Εκ μέρους της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία απουσίασε λόγω ασθένειας (κορωνοϊο) ο Αλέξανδρος Καζαμίας ανέγνωσε επιστολή με την οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την διαφωνία της επί της διαδικασίας. Ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ διερωτήθηκε τι κρίνεται πολιτικά στην ουσία από την συζήτηση που γίνεται «αν θα συμμετέχει κι αντιπολίτευση στο μοίρασμα της πίτας;» και επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση είναι άνευ ουσίας.
Το θέμα έληξε με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος επικαλέστηκε το εθιμικό δίκαιο για να απορρίψει τους ισχυρισμούς των διαφωνούντων βουλευτών. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε λόγο για συζήτηση που γίνεται περί «όνου σκιάς» και επί της ουσίας τόνισε ότι ανατρέπει μια λογική δεκαετιών αφού η «στρογγυλοποίηση» δεν είναι «μπακαλική», αλλά επιστημονική μέθοδος, είναι ο κανόνας που ισχύει σε συλλογικά όργανα επί 50 χρόνια.
Εξήγησε περαιτέρω απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η διαδικασία όχι μόνον δεν είναι εσπευσμένη, παρά απεναντίας έχει καθυστερήσει αφού οι θητείες των μελών του ΕΣΡ έχουν λήξει εδώ και τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο για τα περισσότερα μέλη.