ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Φιλεργατικό το νομοσχέδιο - Δεν καταργούνται οκτάωρο και πενθήμερο

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Με την επίκληση των επίμαχων άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου, τα οποία συγκεντρώνουν τα πυρά της αντιπολίτευσης, για το οκτάωρο και το πενθήμερο και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, «αντεπιτέθηκε» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης στις επικρίσεις των κομμάτων και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ότι κήρυξαν απεργία χωρίς κανένα έρεισμα, γι αυτό και δεν είχε επιτυχία η απεργία..

«Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό. Γι αυτό ούτε ένα σωματείο εργαζόμενων δεν έχει βγάλει ούτε Δελτίο Τύπου. Γι αυτό δούλεψαν όλα τα εργοστάσια σήμερα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο ούτε το πενθήμερο.

Εξήγησε ότι το άρθρα 25 ρυθμίζει την απασχόληση την έκτη μέρα σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ενώ το άρθρο 26 ρυθμίζει την απασχόληση την έκτη μέρα σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Καθορίζεται δηλαδή ότι δεν καταργείται το πενθήμερο απλώς επιτρέπεται στα κυλιόμενα πενθήμερα κάποιος να δουλεύει και Σάββατο ή Κυριακή αναλόγως. “Απλώς αν τύχει το πενθήμερό του να πέφτει Σάββατο παίρνει συν 40% από ότι θα έπαιρνε μέχρι σήμερα και αν τύχει Κυριακή παίρνει συν 40% και συν 75% στην εργατοώρα. Και ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει κόσμος έξω στο συλλαλητήριο είναι γιατί διάβασαν το νομοσχέδιο και κατάλαβαν ότι δεν καταργείται το πενθήμερο”, σημείωσε.

Ευρωπαϊκή οδηγία η απασχόληση σε δεύτερο εργοδότη

Αναφορικώς με την ρύθμιση που αφορά στην δυνατότητα της εργασίας σε άλλο εργοδότη ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το άρθρο αυτό ήρθε απευθείας μεταφρασμένο από την ΕΕ και αναφέρει ότι τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να θεσπίσουν νόμο που δεν θα επιτρέπουν στον εργοδότη να εμποδίζει τον εργαζόμενό του αν αυτός θέλει να συνάψει σύμβαση και με έτερο εργοδότη. “Δηλαδή η ευρωπαϊκή οδηγία το θεσπίζει ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία είναι υποχρεωτικής εφαρμογής και δεν είναι προαιρετικής εφαρμογής στα κράτη μέλη εσείς στο ΠΑΣΟΚ που υιοθετήσατε την λογική της Αριστεράς της συμφοράς θα πρέπει να μας εξηγήσετε αν κυβερνούσατε θα κάνατε επανάσταση και δεν θα την υιοθετούσατε. Επαναλαμβάνω ότι αν δεν το κάνει αυτό ένα κράτος – μέλος παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και μετά την εφαρμόζει υποχρεωτικά. Θλίβομαι για το ΠΑΣΟΚ για τους άλλους δεν περίμενα κάτι περισσότερο. Κι αυτό το αποδεικνύεται από την μηδενική αντίδραση των εργαζόμενων” υπογράμμισε σχετικώς.

Δυνατότητα συμφωνίας διευθέτησης του χρόνου εργασίας


Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην δυνατότητα συμφωνίας περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, το άρθρο 28 αναφέρει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με την συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της, ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων (η οποία μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζόμενων που απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση είναι κατά ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι). Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον εργοδότη μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από έγγραφη συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν συναίνεσε σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Ο νόμος λέει σχετικώς με την διευθέτηση της εργασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ότι δεν μπορεί να δουλέψει κανένας αν δεν συμφωνήσει κι αν ο εργοδότης πάει να τον απολύσει γι αυτό αυτό είναι άκυρο και δεν ισχύει αυτή η απόλυση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«Και ο κ. Φωτόπουλος ήθελε να κάνουν απεργία για ένα άρθρο που δεν ήξερε που είναι έλεγε το ανάποδο που δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο. Αυτοί είστε γι αυτό χάσατε τις εκλογές», επιτέθηκε προς τον πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος σχετικώς με τις αιτιάσεις ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπεται ο χρόνος οδήγησης 13 ωρών στους οδηγούς, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι ο χρόνος οδήγησης καθορίζεται από ειδικό νόμο σε επαγγελματίες οδηγούς με συγκεκριμένους χρόνους ξεκούρασης ενδιάμεσα από ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεωτική στο ελληνικό δίκαιο. «Μπορεί να δουλέψει 13 ώρες ο οδηγός και να είναι νόμιμο;» διερωτήθηκε προς το Σώμα και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τίποτα δεν έχουν καταλάβει από το νομοσχέδιο και το χειρότερο ακόμη είναι ότι τίποτα δεν έχουν καταλάβει από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης