ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία ζητά να ακυρωθεί η συμμετοχή της Κύπρου σε Διεθνές Συνέδριο - Κινητοποίηση στο ΓΕΕΘΑ

Η Τουρκία ζητά να ακυρωθεί η συμμετοχή της Κύπρου σε Διεθνές Συνέδριο - Κινητοποίηση στο ΓΕΕΘΑ
Η τουρκική σημαία δίπλα στη σημαία του ψευδοκράτους AP Photo/Petros Karadjias

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας που επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, δήλωσαν την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών για την Ελλάδα δεν υφίσταται.

H Άγκυρα το γνωρίζει το καλά αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, μιλώντας για τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε και στη Κύπρο. Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, δεν δείχνει να υποχωρεί από τις πάγιες θέσεις και πρακτικές της.

Τα πρόσφατα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Nεκρή Ζώνη και ο προπηλακισμός της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι έχει επιλέξει την κλιμάκωση, την επιθετικότητα και τις συστηματικές προκλήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από συντονισμένες ενέργειες που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξής της.

Ένα διαφορετικό παράδειγμα, αλλά χαρακτηριστικό αυτής της πρακτικής, είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την θέση της ως χώρα που διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας (ΔΕΣΙ), για να προβάλει τις παράνομες θέσεις της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, τα πράγματα εξελίχθηκαν με ταχύτητα και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι Τούρκοι, για ακόμα μια φορά, λογάριασαν χωρίς να λάβουν υπόψη την αμεσότητα της αντίδρασης του ΓΕΕΘΑ.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή: Αρχές Σεπτεμβρίου η Τουρκία πρόκειται να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη το 48ο Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας. Η τουρκική πλευρά ως διοργανώτρια αρχή ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο της ΔΕΣΙ ότι απορρίπτει τη συμμετοχή της Κυπριακής επιτροπής στρατιωτικής ιστορίας, με την εξωφρενική δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος! Με άλλα λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία, που από το 1960 συνιστά ανεξάρτητο και επίσημα αναγνωρισμένο κράτος του ΟΗΕ, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία! Ακόμα, και ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος της ΔΕΣΙ εξέφρασε την έκπληξη του με το τουρκικό αίτημα και ενεργώντας με υποδειγματικό τρόπο συνέταξε επιστολή που απέρριπτε την τουρκική αιτίαση, αναφέροντας ότι θα εργαστεί για την επίτευξη συναίνεσης τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣΙ.

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Η ελληνική αντίδραση ήταν για μια ακόμα φορά άμεση. Από τη πρώτη στιγμή που η πληροφορία έγινε γνωστή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε σαφείς οδηγίες ως προς τον χειρισμό του θέματος και μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας (ΕΕΣΙ) έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΣΙ εκφράζοντας αφενός την υποστήριξή της στην θέση του που απέρριπτε την τουρκική στάση, αφετέρου δηλώνοντας την άμεση αποχώρηση της χώρας μας από το Διεθνές Συνέδριο. Οι ενέργειες του ΓΕΕΘΑ όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Η ελληνική ΕΣΙ ενημέρωσε άμεσα τις αντίστοιχες επιτροπές των συμμετεχόντων κρατών για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των Τούρκων και τις προέτρεψε να επανεξετάσουν τη στάση τους ως προς τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, δεδομένου ότι η τουρκική παρέμβαση είναι ανυπόστατη, άκυρη και στερούμενη διεθνούς νομιμότητας.

Αυστρία, Πολωνία και Τσεχία αποχώρησαν

Πράγματι μετά από την κινητοποίηση του ΓΕΕΘΑ, η Αυστρία, η Πολωνία και η Τσεχία απέσυραν αμέσως την συμμετοχή τους. Άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν την υποβάθμιση της εκπροσώπησής τους, ενώ αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις και από άλλες χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τις τουρκικές ενέργειες. Μετά από τις αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, το Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας, ένας θεσμός που χάνει το κύρος του.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι «Δεν είναι κάτι που επιθυμούσε η Ελλάδα. Κάθε άλλο μάλιστα! Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε άλλη επιλογή και υπεύθυνη για αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο η τουρκική πλευρά, όπως και η λανθασμένη εντύπωσή της ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, όποτε το θέλει».

Στην προκειμένη περίπτωση το «φρένο» ήταν πολλαπλό και συντονισμένο. Και όσο η τουρκική πλευρά αποθρασύνεται, τόσο πιο πολλά θα είναι και τα «φρένα».

Η στρατιωτική διπλωματία του ΓΕΕΘΑ

Στόχος της αμυντικής διπλωματίας του ΓΕΕΘΑ είναι η ανάσχεση της Τουρκίας μέσα από εταιρικά σχήματα. Όπως επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στο CNN Greece: «Όταν υπάρχει αλληλοκάλυψη συμφερόντων, όταν υπάρχει σχέση συνασπισμού μεταξύ των χωρών στην ίδια περιοχή, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πιο επιθετική. Δεν μπορεί να επιβάλλει πρακτικές ισχύς. Μέσω αυτών των σχημάτων τα κράτη θωρακίζονται από εξωτερικές απειλές. Ένα τέτοιο σχήμα είναι το 3+1 Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σχήματα αυτά ενεργοποιούνται σε πολλά επίπεδα, όπως στη περίπτωση του Διεθνούς Συνεδρίου. Έχουμε πολλά τέτοια σχήματα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα εκπέμπει αξιοπιστία».