Μαξίμου: Ο δρόμος της ενότητας περνά από την Αθήνα - Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ζελένσκι
Σε γέφυρα γεωπολιτικής ενότητας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ουκρανία, κόντρα στη Ρωσία αναδεικνύεται η χώρα μας μετά την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο άτυπο δείπνο των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Η παρουσία Ζελένσκι στην Ελλάδα, φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και επιβεβαιώνει τη σταθερή στάση της Αθήνας απέναντι στην ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάθισε στο ίδιο τραπέζι με ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντερ Λάϊαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,σε μια περίοδο ιδιαίτερα περίπλοκη για τις εξελίξεις στη χώρα του αλλά και όλη την Ευρώπη.
Ο σχεδιασμός του ταξιδιού Ζελένσκι στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα. Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωνε καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με την επίσκεψή του στην Αθήνα. Για λόγους ασφαλείας, από χθες το πρωί το κέντρο της Αθήνας ήταν «αστακός» και το ξενοδοχείο που διαμένουν οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων ήταν γεμάτο από άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ..
Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραβρέθηκαν και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ενώ πριν από το άτυπο δείπνο ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από τη Μαριούπολη και την Οδησσό
στην Κύπρο και την Αλεξανδρούπολη
Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους Έλληνες με τη μαρτυρική Μαριούπολη και την Οδησσό, ενώ τόνισε πως «θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού σας, που εδώ και 18 μήνες βιώνει τις συνέπειες μιας παράνομης εισβολής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία» θυμίζοντας την περίπτωση της Κύπρου: «Είμαστε επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο».
Τέλος αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως «κόμβο για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων, αναδεικνύοντας μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία, αλλά συνολικά για όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Πρώτη φορά στην Αθήνα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε πρώτη φορά την Αθήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021, η πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο έλληνας πρωθυπουργός.
Επίσης ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο στο Μαξίμου με τους ηγέτες της περιοχής - παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. και για αυτό το λόγο έχει συμβολική αξία, αφού το χθεσινό δείπνο κορυφής εκπέμπεται ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση τόσο με τον κ. Ζελένσκι όσο και προς τους ηγέτες που προσεκλήθησαν τόνισε πως η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.
Στο σημείο αυτό κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ – τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους – η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας – αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της – τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Γέφυρα των λαών η Αθήνα
Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.
Απών ο Ράμα λόγω Μπελέρη
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Ουκρανίας, στην Αλβανία η εκδίκαση του Αλβανικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του φυλακισμένου έλληνα Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη έλαβε αρνητική τροπή με αποτέλεσμα να αντιδράσει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και με μία σκληρή δήλωση αναφέρεται στην απόφαση των Αλβανικών αρχών.
«Η σημερινή (σ.σ χθεσινή) απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία, τρεις μήνες μετά την σύλληψη και φυλάκιση του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και εμποδίζεται η ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».
Να υπενθυμίσουμε ότι στο δείπνο των ηγετών ο Κ. Μητσοτάκης δεν προσκάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ακριβώς για αυτό το λόγο, ότι δηλαδή η γειτονική χώρα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης: «Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κύριος Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος και δεν θα παρευρεθεί».