Φίλης: Βάσιμη η υποψία ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το «πράσινο φως» της Άγκυρας
Τη βάσιμη υπόθεση πως η Άγκυρα έχει δώσει το «πράσινο φως» για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στη Νεκρή Ζώνη, κάνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο CNN Greece, μετά και την καταδίκη από Λευκωσία, Αθήνα, Ουάσινγκτον, Γαλλία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι Τουρκοκύπριοι, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος «να τα βάλουν με τον ΟΗΕ μόνοι τους», επισημαίνοντας ωστόσο, πως μπορεί να προχώρησαν την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα από ότι επιθυμούσε η Τουρκία.
Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι για να αναλυθεί περαιτέρω το επεισόδιο, πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της Άγκυρας που έως τώρα, τηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό.
Επιπλέον, τονίζει ότι η «σκληρή» αντίδραση των τριών εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) συρρικνώνει τα περιθώρια της Τουρκίας «και την υποχρεώνει να ανακρούσει πρύμναν».
Η στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στα οχήματα του ΟΗΕ
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κωνσταντίνου Φίλη στο CNN Greece:
«Ο Τατάρ είναι ένα ανδρείκελο της Τουρκίας»
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, ο διεθνολόγος, σημειώνει τα εξής: «Αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες και από τη θέση που θα λάβει τελικά η Τουρκία, διότι η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, από τη στιγμή που εξελέγη ο Τατάρ, με τον τρόπο που εξελέγη -και το επισημαίνω αυτό- διότι θεωρώ ότι έχει υπάρξει νοθεία για να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του που ήταν ο «τελευταίος των Μοϊκανών», υπό την έννοια ότι ήταν ένας Τουρκοκύπριος με κυπριακή συνείδηση, ενώ ο Τατάρ δεν έχει καμία κυπριακή συνείδηση και είναι απλώς ένα ανδρείκελο της Τουρκίας».
Οι Τουρκοκύπριοι είχαν τις «πλάτες» του Ερντογάν;
Για την περίπτωση που ενδεχομένως η κίνηση των Τουρκοκυπρίων να είχε τις «πλάτες» του Tαγίπ Ερντογάν, ο κ. Φίλης αναφέρει: «Από τη μια δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ειδικά οι Τουρκοκύπριοι έκαναν την παραμικρή κίνηση επί Τατάρ χωρίς να έχουν το ''πράσινο φως'' της Άγκυρας, από την άλλη έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας και αν θα επιχειρήσει να παίξει έναν πυροσβεστικό δήθεν ρόλο σε ό,τι έχει συμβεί, συνεχίζοντας σε αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας της προς τη Δύση ή εάν διαχωρίζει την Κύπρο και το Κυπριακό από άλλες περιπτώσεις που δείχνει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο. Όπως για παράδειγμα απέναντι στο Ισραήλ, απέναντι στην Αίγυπτο, απέναντι και στην Ελλάδα εσχάτως, επιμένοντας στη ''σκληρή γραμμή'', δηλαδή την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων».
«Ουσιαστικά να δείξουν οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια των Τούρκων, σε περίπτωση που αυτό ισχύει, ότι είναι παρακράτος εν κράτει, διότι εδώ μιλάμε για παρακρατικές μεθόδους και δεν μιλάμε και για κράτος έτσι κι αλλιώς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι κράτος, είναι μια κοινότητα που έχει αναγνωριστεί ως κράτος, αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία και από καμία άλλη χώρα, παρά τις επίμονες προσπάθειες που κάνει η Άγκυρα από το 1983 και μετά», προσθέτει.
«Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας»
«Πραγματικά έχω ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας για να δούμε εάν θα υπάρξει κλιμάκωση ή οχι. Πάντως εδώ μιλάμε για μια ακόμα απόπειρα των Τουρκοκυπρίων να δείξουν ότι είναι σε θέση να αγνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιβάλουν τις επιθυμίες τους όπως έχει συμβεί στην Αμμόχωστο -βέβαια αυτό το έχουν κάνει οι Τούρκοι, όχι οι Τουρκοκύπριοι, διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν χωρίς τις ''πλάτες'' των Τούρκων να κάνουν την παραμικρή κίνηση, δεν είναι υπολογίσιμη δύναμη για να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Για αυτό κιόλας εδώ θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση να δείξουν οι Τούρκοι ότι εκλήσσονται από τη στάση των Τουρκοκυπρίων και να μην έχει υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά, επειδή έχουμε αντίδραση έντονη από τους Γάλλους, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και από τον ΟΗΕ, θέλω να δω ποια θα είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας», τονίζει ο διεθνολόγος.
«Με τη βάσιμη υποψία ότι η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό, έστω και αν οι Τουρκοκύπριοι ενδεχομένως να το πήγαν ένα βήμα παραπέρα από ότι επιθυμούσε η Άγκυρα, ενδεχομένως και όχι, πρέπει να δούμε τώρα που υπήρξε αυτή η φαινομενικά σκληρή αντίδραση του ΟΗΕ και συγκεκριμένων κρατών και μάλιστα όχι οποιονδήποτε, αλλά τριών εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι μόνιμα μέλη (τα άλλα δύο είναι η Κίνα και η Ρωσία), το γεγονός λοιπόν ότι αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό, συρρικνώνει τα περιθώρια για την Τουρκία και την υποχρεώνει να ανακρούσει πρύμναν», αναφέρει.
«Αν δεν το κάνει αυτό η Άγκυρα» προσθέτει ο κ. Φίλης, τότε βεβαιώνεται ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να διαχωρίσουν το Κυπριακό από άλλα ζητήματα και θα επιμείνουν σε μια σκληρή στάση. Μπορεί να επιχειρούν συστηματικά από την Αμμόχωστο και μετά -και όχι μόνο- να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου κόντρα σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, αν τώρα επιμείνουν θα υπενθυμίσουν ότι τελικά η Άγκυρα μόνο την ''προβιά'' μπορεί να έχει αλλάξει, και τώρα που έρχεται φθινόπωρο και χειμώνας, θα ξαναβάλει την παλιά».
«Αν ο Ερντογάν επιμείνει, θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου»
«Όμως, από τις εκλογές και μετά ο Ερντογάν κάνει πολύ προσεκτικές ενέργειες, ακόμα και με το Αμπντουλχαμίντ Χαν η κίνηση να το στείλει σε περιοχή καθαρά τουρκικής δικαιοδοσίας δείχνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει. Αν τώρα επιμείνει σε αυτό που κάνει στην Κύπρο, ενδεχομένως εκτιμώντας λανθασμένα ότι είναι δευτερευούσης σημασίας για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, τότε θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που αγνοεί και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο και κινείται προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου».