ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρκούν οι 155 βουλευτές για τις επερχόμενες «μάχες» στη Βουλή;

Αρκούν οι 155 βουλευτές για τις επερχόμενες «μάχες» στη Βουλή;
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους του μεγάρου Μαξίμου για το εάν η πλειοψηφία των 155 βουλευτών αρκεί ώστε να εφαρμοστεί με ευλάβεια το νέο μνημόνιο.

Ειδικότερα, θεωρείται πως ο αριθμός δεν επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε μακρόπνοους σχεδιασμούς ειδικά εν μέσω ανάγκης υλοποίησης δύσκολων μέτρων.

Την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα ως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει ένα ογκώδες πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, την ώρα που ήδη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος «κάνει νερά» προϊδεάζοντας ότι η στάση του δεν θα είναι θετική απέναντι στα επερχόμενα νομοθετήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο βουλευτής έχει δηλώσει δημοσίως την δυσαρέσκειά του για την μη υπουργοποίησή του αλλά και για την άρνηση της κυβέρνησης να τον προτείνει για μια εκ των θέσεων των αντιπροέδρων στη Βουλή.

Ο κ. Νικολόπουλος δείχνει μεγαλύτερη δυσφορία απέναντι στον πρόεδρο του κόμματός του Πάνο Καμμένο, ωστόσο πιστεύει ότι εάν το Μαξίμου ήθελε θα μπορούσε να τον προωθήσει σε ένα θεσμικό πόστο.

Δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις είναι και ο καρατομηθείς πρώην υφυπουργός επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης μετά τις καταγγελίες - αποκαλύψεις για τα αντισημιτικά και ομοφοβικά του σχόλια στα social media.

Ο Δημήτρης Καμμένος λέει στους συνομιλητές του ότι δεν αισθάνεται άνετα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπονοώντας ότι η μετέπειτα στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και στο κόμμα του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να επαναπαύεται, αντιλαμβανόμενος πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εύθραυστη, κυρίως όταν οι 155 θα πρέπει να ψηφίσουν έναν τεράστιο όγκο αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα.

Ήδη το μέγαρο Μαξίμου έχει πει πως για τον πρωθυπουργό είναι διαρκής στόχος η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και η οποία είναι ευδιάκριτη.

Παράλληλα, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι θα ήταν καλοδεχούμενη η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από την Ένωση Κεντρώων, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη κατά την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου στρέφεται αφενός μεν στη συγκράτηση πιθανών διαρροών κυρίως από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων -ρόλο που θα αναθέσει στον κ. Καμμένο- αφετέρου δε στην περαιτέρω «σύσφιξη» της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ως γνωστόν στους κόλπους της περιλαμβάνει και μικρό αριθμό βουλευτών που ψήφισαν όχι στο μνημόνιο.

Γι΄ αυτό άλλωστε, υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, κατά την πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης νέου γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρωθυπουργός για να μην οξύνει τα πνεύματα επέλεξε μία μέση λύση στο πρόσωπο της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου αφήνοντας εκτός τον πρώην γραμματέα και στέλεχος των «53», Χρήστο Μαντά, όπως επίσης και την μέχρι εκείνη την ώρα επιλογή του Μαξίμου προς το πρόσωπο του βουλευτή Σωκράτη Φάμελλου.

Εκ παραλλήλου το μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίζει την προσπάθεια διεύρυνσης καλώντας τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια στις μάχες που καλείται να δώσει για να αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες.

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προσέγγισης, λένε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, προαναγγέλλοντας και άλλες κινήσεις για συναίνεση προς την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.