Υπουργός Άμυνας Κύπρου: Ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων σε πρώτο πλάνο
Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιωργάλλας, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, τη συνεργασία με το Ισραήλ και ανέλυσε τα επόμενα βήμα της νέας Κυβέρνησης προς την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
O κ. Γιωργάλλας υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια καλή συνεργασία με το Ισραήλ στους τομείς των κοινών στρατιωτικών εκπαιδεύσεων και συνεργειών ενώ τόνισε πως έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σχέδιο, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά.
«…Για να μηδενίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές για την πατρίδα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ξεκαθαρίζει δε, πως η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, καθίσταται επιτακτικότερη και αναγκαία, για όσο καιρό η πατρίδα μας βρίσκεται υπό ημικατοχή και υπό τη διαρκή απειλή για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους της.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Γιωργάλλα στο CNN Greece
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες πως για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ισραήλ προχωρά στην πώληση πολεμικού υλικού εκτός της χώρας και ότι η Κύπρος αγοράζει από το Ισραήλ άρματα μάχης εκσυγχρονίζοντας τις δυνάμεις της. Είναι αυτό ένα πρώτο βήμα στενότερης συνεργασίας με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα;
Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με το Ισραήλ στους τομείς των κοινών στρατιωτικών εκπαιδεύσεων και συνεργειών αλλά και στο επίπεδο της προμήθειας σύγχρονων εξοπλιστικών τεχνολογικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης προς ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου. Η βελτίωση των δυνατοτήτων του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σχεδιασμό με στόχο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να μηδενίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές για την πατρίδα μας.
Με βάση τα δεδομένα της κατοχής στην Κύπρο πόσο πιστεύετε πως θα επηρεάσει τις τουρκοκυπριακές σχέσεις μια τέτοια εξέλιξη;
Η αποστολή της Εθνικής Φρουράς είναι καθαρά αμυντική. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύουν στη θωράκιση της και στρέφονται εναντίον μόνο όσων απειλούν την Κύπρο και τον λαό της. Ως ανεξάρτητο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος - μέλος του Ο.Η.Ε. και της ΕΕ, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα, την ασφάλεια και την υπεράσπιση του κυπριακού λαού και της κρατικής μας κυριαρχίας έναντι κάθε ξένης επιβουλής. Γι’ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση μας έχει θέσει ως στόχους την αναβάθμιση των επιχειρησιακών στρατιωτικών δυνατοτήτων και τη βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Η ενίσχυση της Άμυνας μας, καθίσταται επιτακτικότερη και αναγκαία, για όσο καιρό η πατρίδα μας βρίσκεται υπό ημικατοχή και υπό τη διαρκή απειλή για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους της. Με τη λύση του κυπριακού οι δυνατότητες ενός ισχυρού κυπριακού στρατού θα καλύψουν και τις ανάγκες ασφάλειας και των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων και όλων των Κυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.
Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας εξοπλιστικού τύπου και με άλλες χώρες πέραν του Ισραήλ;
Παρότι το Ισραήλ αποτελεί έναν εκ των βασικών παροχών στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Κύπρο, εντούτοις τα τελευταία χρόνια οι συνεργασίες στον τομέα της προμήθειας σύγχρονων οπλικών συστημάτων έχουν επεκταθεί και σε άλλες αγορές. Στόχος των συνεργασιών εξοπλιστικού τύπου που υλοποιούμε με άλλες χώρες είναι η ανάπτυξη ικανότητας διαλειτουργικότητας της Εθνικής Φρουράς με τις ένοπλες δυνάμεις φίλιων στρατών. Παράλληλα με τις συμβάσεις εξοπλιστικού τύπου ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας με διάφορες χώρες. Η Κύπρος είναι πλέον ελκυστικός συνεργάτης και αξιόπιστος εταίρος γιατί βγήκε από μια γεωπολιτική ομηρία δεκαετιών και αξιοποιεί την κομβική της θέση προς όφελος του κυπριακού λαού. Με τις συνεργασίες αμυντικού τύπου ευθυγραμμίζουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα συμφέροντα που έχουν ισχυρές χώρες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με αυτές αφενός ενδυναμώνεται η εξωτερική μας πολιτική για την αντιμετώπιση των όποιων προκλητικών ενεργειών που μας απειλούν, αφετέρου, η Εθνική Φρουρά αποκτά πολύτιμες εμπειρίες, που της επιτρέπουν να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή της ως μια σύγχρονη και αξιόπιστη δύναμη αποτροπής για κάθε εχθρική επιβουλή.
Πόσα και ποια είναι σήμερα τα περιθώρια περαιτέρω εκσυγχρονισμού του πολεμικού υλικού για την Κυπριακή Δημοκρατία;
Στόχο και προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, αποτελεί η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας. Με αυτό ως γνώμονα, στο Υπουργείο Άμυνας επικεντρώνουμε τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς μας στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του πολεμικού υλικού της Εθνικής Φρουράς με επίκεντρο τα οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας που μας επιτρέπουν να εξοικονομούμε προσωπικό και να μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα.
Ως εκ τούτου έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλιστικού εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς που στοχεύει όπως είπα στην ανάπτυξη των επιχειρησιακών στρατιωτικών δυνατοτήτων και τη βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων. Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι τα υλικά παλαιότερης τεχνολογίας που διαθέτουμε τηρούνται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εντούτοις και για αυτά μελετούμε, εναλλακτικές λύσεις και επιλογές, με στόχο να μην επηρεαστεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.
Οι ανακοινώσεις της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ιστορικό βήμα μετά από μία μακρά περίοδο, πόσο αλλάζει ή επηρεάζει αυτό τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κύπρου;
Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη. Σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό απότοκο της εξωστρεφούς αμυντικής μας πολιτικής, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης με το οποίο μας αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αντικατοπτρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην ανατολική Μεσόγειο, ως ένα γεωπολιτικό σημείο υψηλής αξίας και αποδεδειγμένης σταθερότητας. Στο στρατιωτικό επίπεδο, αυτή η απόφαση μας ανοίγει την πύλη εισόδου στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία και διευρύνει την πρόσβασης μας σε οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης και τεχνολογίας, γεγονός που αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις επιλογές μας και να διευκολύνει και τη συνεργασία μας με φίλια κράτη.
Η διαδικασία προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού αποτελεί μια μακρά και απαιτητική προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό μας πλάνο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη ανακοίνωση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για εισαγωγή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), με την οποία προνοείται επέκταση του απαιτούμενου χρόνου για ανανέωση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, από ετήσια σε τριετή βάση, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη. Οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στο State Partnership Program του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας της Νέας Υερσέης (New Jersey). Το πρόγραμμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην Κύπρο, σε συγκεκριμένους σύγχρονους στρατιωτικούς τομείς αιχμής, να αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη, εμπειρίες, γνώσεις και τεχνογνωσία από ένα από τους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου αυτόν των ΗΠΑ. Σαφώς, αυτή η εξέλιξη συντείνει καθοριστικά στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ενισχύει τη θέση της Κύπρου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο ως ενός αξιόπιστου, σταθερού και φερέγγυου εταίρου.
Με την Κύπρο να αλλάζει στρατηγική στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αντίστοιχες "ενισχυτικές ενέσεις" και από την Τουρκία στα κατεχόμενα;
Όπως σας έχω ήδη αναφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να αναβαθμίζει και να ενισχύει την άμυνά της, προκειμένου αυτή να αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα και ταυτόχρονα αυτή να δίνει τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι κάθε ξένης επιβουλής και απειλής. Η Τουρκία αδιάληπτα εκσυγχρονίζει τις δυνάμεις κατοχής, ανεξαρτήτως του τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εν προκειμένω στις κατεχόμενες περιοχές διαπιστώνεται συνεχής ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων και ποιοτικά και ποσοτικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου για εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) και η πρόθεση κατασκευής ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη περιοχή Τρικώμου. Για όσον καιρό υφίσταται η απειλή εκ μέρους της Τουρκίας και διατηρείται η παράνομη κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να υφίσταται και η ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να προστατεύσουμε ότι κινδυνεύει και να συνδράμουμε στον στόχο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας πρώτα στην πατρίδα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Μιλήστε μας για τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό σας. Τι φιλοδοξείτε να αλλάξετε στην άμυνα της χώρας σας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια;
Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, με υπομονή, επιμονή, καλό σχεδιασμό και στοχοπροσήλωση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό ημιεπαγγελματικό στρατό με προσωπικό που να διαθέτει ικανότητες και ακμαίο ηθικό και να μπορεί να χειριστεί σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλών δυνατοτήτων και τελευταίας τεχνολογίας. Στο πλαίσιο του βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού μας έχουν τεθεί 2 βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο πρώτος άξονας αφορά την πραγμάτωση του εξοπλιστικού μας στόχου, με την επίτευξη αύξησης του προϋπολογισμού Αμυντικής Θωράκισης και την υλοποίηση του πενταετούς ολοκληρωμένου και φιλόδοξου εξοπλιστικού μας προγράμματος για ενίσχυση του αμυντικού δυναμικού μας. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που αφορά στην Εθνική Φρουρά. Με προτεραιότητα θα ασχοληθούμε με τα θέματα του προσωπικού όλων των βαθμίδων των ενόπλων μας δυνάμεων. Θα επιδιώξουμε τη βελτίωση της δομής των δυνάμεων μας και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για Αξιωματικούς και Μόνιμους Υπαξιωματικούς και ειδικά την ενίσχυση του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) με βελτίωση των όρων εργασίας και την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά την αφυπηρέτηση τους. Επενδύουμε στο προσωπικό μας και στο ακμαίο ηθικό του γιατί το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος και καθοριστικό παράγοντα για την Εθνική Φρουρά μας, στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής της, ως δύναμης άμυνας και αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής.